Deputații PAS, la final de an: ”Oamenii noștri vor trăi mai bine doar atunci când vor exista mai multe întreprinderi și companii de succes”

Chișinău, 28 decembrie 2021 – Anularea secretului off-shore, auditul public la ”Moldovagaz” sau reducerea cotei TVA pentru industria HoReCa – sunt doar câteva dintre proiectele importante elaborate și votate de către deputații PAS în legislatura a XI-a. Despre principalele rezultate ale Comisiei economie, buget și finanțe din aceste cinci luni de activitate în noul Parlament, dar și despre prioritățile pentru sesiunea următoare au vorbit astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, deputații PAS, Dumitru Alaiba, Radu Marian, Valentina Manic, Sergiu Lazarencu și Vasile Șoimaru.

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, a precizat că în câteva luni, actuala guvernare a mișcat din loc unele legi pe care nicio guvernare nu a vrut să și le asume.

Cele mai importante 7 inițiative legislative aprobate în Parlament:

1. Lupta cu off-shore-urile – Am anulat secretul off-shore. În Moldova era prea ușor ca banii de proveniență neclară să se ascundă după off-shore-uri. Acum identitatea beneficiarilor reali din spatele companiilor off-shore fondatoare de entități în Moldova va fi publică.

De asemenea, Legea privind mecanismul de examinare a investițiilor de importanță pentru securitatea statului. Trebuie să ne protejăm infrastructura strategică și domeniile sensibile pentru securitatea națională de influențe ostile și de bani murdari, cu proveniență din off-shore-uri.

2. Auditul public la ”Moldovagaz” – Pentru prima dată de la independență încoace, domeniul gazelor naturale va fi supus auditului public de către Curtea de Conturi. În baza legii speciale votate de Parlament, Curtea de Conturi va efectua un audit al conformității cheltuielilor și investițiilor capitale la întreprinderile de gaze naturale.

3. Interzicerea publicității jocurilor de noroc – În Moldova zilnic se vând 1,3 milioane de bilete de loterie. Vânzările anuale în industria jocurilor de noroc (monopol de stat) depășesc vânzările anuale ale celor mai mari supermarketuri. Pentru ca jocurile de noroc să fie mai puțin atractive, pentru ca să nu avem aceste invitații la fiecare colț, pentru a proteja populația, am interzis orice tip de publicitate a jocurilor de noroc.

4. Eliminarea posibilității privatizărilor păguboase, unde statul pierdea milioane de lei – A fost eliminată posibilitatea privatizării la preț normativ a imobilelor nelocuibile ale statului care sunt date în chirie. Din cauza acestor prevederi abuzive, bunuri ale statului se vindeau la prețuri de 7-10 ori mai mici decât valoarea de piață, la doar o lună după ce erau închiriate. Doar în perioada 2017-2019, statul a pierdut 260 milioane de lei din cauza acestei scheme, conform unui raport al Curții de Conturi. Cu o schemă mai puțin!

5. Legea serviciilor publice – o lege-cadru care va institui norme moderne în prestarea serviciilor publice pentru cetățeni și antreprenori. Fără corupție, birocrație, cozi, nervi. O să schimbăm radical, spre bine, calitatea serviciilor publice oferite de către stat cetățenilor și antreprenorilor.

6. Pachetul de digitalizare –  Am reparat 33 de legi demodate, depășite de timp, pentru a le moderniza și a permite procesul de digitalizare.

Printre principalele prevederi:

– posibilitatea de a înregistra o afacere online

– semnarea electronică a contractelor de muncă;

– modernizarea interacțiunii consumatorilor cu companiile de utilități publice și prestatori de servicii (furnizori de gaze naturale, curent electric, încălzire, apă și canalizare, comunicații, servicii cadastrale, etc).

7. Susținerea HoReCa – Am redus cota TVA la 6% pentru industria HoReCa în perioada stării de urgență și stării de urgență în sănătate publică. Pentru a ajuta antreprenorii care au fost cel mai afectați de pandemie.

Deputatul PAS, Radu Marian, vicepreședintele Comisiei economie, buget și finanțe, a vorbit despre trei priorități de bază în sesiunea următoare:

1. Îmbunătățirea climatului de afaceri – Afaceri dezvoltare înseamnă mai multe locuri de muncă și salarii. Ca să ajutăm afacerile să se dezvolte, vom continua să adoptăm legi care să:

– reducă birocrația

– simplifice procedurile de raportare la organele de stat

– simplifice regulile de gestiune financiară pentru antreprenori

– adopte cadrul legal pentru ca antreprenorii să poate accesa finanțare mai ușor prin introducerea unor noi instrumente, cum ar fi crowdfunding

– aprobe legislația care să încurajeze investițiile în Moldova

2. Îmbunătățirea activității regulatorilor – Un instrument-cheie pentru dezvoltarea economică în Moldova este și asigurarea regulilor de joc. Acest lucru trebuie înfăptuit de regulatori – Consiliul Concurenței, ANRE, CNPF.

În acest sens ne propunem câteva lucruri:

– vom duce la bun sfârșit suplinirea locurilor vacante în funcții de conducere la regulatori – CNPF, ANRE și Consiliul Concurenței

– vom duce la bun sfârșit comasarea ANRE și a Consiliului Concurenței – să creăm o instituție puternică, independentă, eficientă și funcțională, care să livreze rezultate. O să evităm situații în care responsabilitatea se pasează de la o instituție la alta și să avem un mecanism mai simplu de luare a deciziilor. Vom efectua  controlul parlamentar asupra activității regulatorilor.

3. Digitalizarea – Vom pune accent în continuare pe digitalizarea serviciilor guvernamentale și a relațiilor între stat și business sau între afaceri. Anume digitalizarea este instrumentul cheie pentru combaterea corupției și birocrației.

Acțiuni prevăzute:

– realizarea inițiativei de obținere a extraselor online

– facilitarea plăților fără numerar

– digitalizarea proceselor vamale

– facilitarea comerțului electronic

Țara noastră va deveni bogată și oamenii noștri vor trăi mai bine doar atunci când vor exista mai multe întreprinderi și companii de succes.

Deputatul PAS, Vasile Șoimaru: ”În cei 30 de ani, Republica Moldova nu a avut o echipă tânără ca cea de azi. Eu urmăresc procesele economice de la noi din țară și pot să vă spun cu certitudine că ele sunt menite să ajute economia, dar și oamenii Republicii Moldova. Republica Moldova se află încă în tranziție din cauza hoților care au fost pe la conducerea țării, iar eu vă rog să lăsați această echipă tânără să lucreze și să meargă până la capăt cu reformele propuse.”

28.12.2021 Briefing de presă al deputaților Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”, D. Alaiba, R. Marian, V. Manic, S. Lazarencu și V. Șoimaru, membri ai Comisiei economie, buget și finanțe, cu privire la activitatea comisiei de la începutul legisl

Fracțiunea parlamentară ”Partidul Acțiune și Solidaritate”

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More