Deputații Fracțiunii PDM vor dona 110 mii de lei pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale

Deputații Fracțiunii Partidului Democrat din Moldova vor dona 110 mii de lei pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale. Anunțul a fost făcut astăzi de vicepreședintele PDM, Monica Babuc, în cadrul teledon-ului „Salvați Filarmonica!” de la Moldova 1, dedicat strângerii de fonduri pentru reconstrucția edificiului Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău.

„Mandatul oferit de PDM prin care timp de 6 ani am avut onoarea să conduc Ministerul Culturii mă îndeamnă la atitudine în susținerea minunaților artiști și oameni de cultură care activează în cadrul Filarmonicii, dar și publicului iubitor de frumos și artă pură din țara noastră” a menționat deputatul.

Monica Babuc a adăugat că „Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” reprezintă un reper cultural al țării, condusă de neobosita doamnă director Svetlana Bivol și în care activează extraordinara Orchestră Simfonică sub bagheta maestrului Mihail Agafița, Orchestra de Muzică Populară „Folclor” sub bagheta neobositului Petre Neamțu, Capela Corală Academică „Doina” condusă de talentata Ilona Stepan, Ansamblul de acordeoniști „Concertino”, Duetul de pianiști Anatolie Lapicus şi Iurie Mahovici și mulți alți artiști mult îndrăgiți de la noi.

Istoria Filarmonicii începe în anul 1940. La Filarmonica Națională şi-au început activitatea cele mai reprezentative colective artistice ale țării, precum ansamblurile „Joc”, „Fluieraș”, „Lăutarii”, dar și nume legendare ale scenei moldovenești ca Ghita Strahilevici, Serghei Lunchevici, Vladimir Curbet, Nicolae Botgros, Nicolae Sulac, Zinaida Julea,  Ion Suruceanu, Iurie Sadovnic, Mihai Dolgan și alții.

La data de 24 septembrie 2020, clădirea filarmonicii a fost puternic afectată de un incendiu, în urma căruia s-a prăbușit o parte din tavanul sălii mari.

Fracțiunea parlamentară PDM

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...