Deputații democrați au comemorat victimele deportărilor staliniste. Pavel Filip: Este important să ne amintim de acești oameni și să le acordăm susținerea de care au nevoie

Deputații fracțiunii Partidului Democrat din Moldova au comemorat astăzi victimele deportărilor staliniste și au depus flori la monumentul „Trenul durerii” din scuarul Gării feroviare din capitală.

„Drama deportărilor, chinurile prin care au trecut acești oameni sunt încă răni deschise. Au fost deportați cei care erau incomozi prin mentalitate: intelectuali, gospodari, profesori, foști funcționari, ziariști, foști ofițeri în armata română. În urmă a rămas o Moldovă în care oamenii și-au pierdut punctele de orientare, și-au pierdut liderii comunităților și, prin urmare, poate că și-au pierdut și direcția. A rămas în urmă o Moldovă în care, din păcate, ne lipsesc uneori minți luminate. E important să nu uităm de victimele represiunilor staliniste și să le acordăm susținerea de care au nevoie”, a declarat președintele PDM, Pavel Filip.

În 2018, Guvernul Filip a declarat 6 iulie zi de doliu național și a aprobat un set de măsuri de susținere a victimelor deportărilor staliniste. Astfel, indemnizațiile lunare acordate deportaților au fost majorate de la 100 la 500 lei, ajutorul material a crescut de la 700 la 1000 de lei, victimele deportărilor beneficiază de reduceri la biletele de sanatoriu, de examene medicale gratuite și de tratament la spitalul Cancelariei de Stat.

Deportările în masă au avut loc în trei valuri – două în 1949 și unul în 1951. Cunoscute sub denumirea de „IUG”, deportările din 5-6 iulie 1949 reprezintă al doilea cel mai mare val de deportări. În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, au fost deportate peste 11 mii de familii, numărând peste 37 mii de persoane: femei, copii si bărbați, deportați în Siberia și Kazahstan.

Fracțiunea Partidului Democrat din Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...