Deputați din Moldova au participat la elaborarea raportului Comisiei pentru securitate energetică din cadrul AP EURONEST privind independența energetică

Chișinău, 19 aprilie 2021 – Deputații Igor Vremea, în calitate de coraportor, și Igor Munteanu, membri ai Delegației Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Parteneriatului Estic (EURONEST), au participat la elaborarea raportului Comisiei  pentru securitate energetică din cadrul AP EURONEST în problema independenței energetice în regiune.

Raportul ”Pe calea eficienței energetice, diversificării și independenței; satisfacerea necesităților în domeniul creșterii potențialului pentru consolidarea politicii energetice europene și combaterea amenințărilor la adresa securității energetice în țările Parteneriatului estic” a fost prezentat, astăzi, la Reuniunea Comisiei pentru securitate energetică a AP EURONEST (ENER).

Igor Munteanu și-a prezentat amendamentul la raport, care vizează problema datoriei SA ”Moldovagaz” față de concernul rus ”Gazprom”. În opinia deputatului, problema în cauză reprezintă o amenințare și un risc real pentru sistemul energetic al Republicii Moldova, iar soluționarea acesteia necesită sprijinul comunității europene.  

Participanții la reuniune au dezbătut Pactul verde european, impactul acestuia și oportunitățile pentru creșterea securității energetice și durabilității în arealul Parteneriatului Estic. La dezbateri au participat reprezentanți ai Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (PERD), Comunității Energetice, Comisiei Europene. 

A fost menționat progresul Republicii Moldova în procesul de elaborare a pachetului de acte în domeniu. Planul a fost prezentat ONU și este unul foarte ambițios, a apreciat directorul Comunității energetice, Janez Kopač.

Parteneriatul Estic este o inițiativă comună a Uniunii Europene, statelor membre ale UE și a celor șase Parteneri est-europeni: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina. În acest cadru, partenerii s-au angajat să aducă beneficii tangibile vieții cotidiene a cetățenilor din întreaga regiune.

19.04.2021 Participarea deputaților Igor Vremea și Igor Munteanu la Reuniunea Comisiei pentru Securitate energetică a AP EURONEST

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More