Delegația Comisiei Comune pentru Afaceri UE din Irlanda, aflată în vizită la Chișinău, a discutat cu mai mulți deputați din Parlamentul Republicii Moldova

Chișinău, 5 aprilie 2022 – Delegația Comisiei Comune pentru Afaceri UE a Parlamentului Irlandei, în frunte cu președintele Comisiei Joe McHugh, aflată într-o vizită de lucru la Chișinău, s-a întâlnit, astăzi cu un grup de deputați ai Parlamentului Republicii Moldova.

Din partea Legislativului au participat deputații Ion Groza, vicepreședintele Comisiei politică externă și integrare europeană; Ion Şpac, membrul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, președintele Grupului de prietenie Republica Moldova – Irlanda, membrii Grupului de prietenie Vitalie Jacot, Valentina Manic, Marina Morozova, Victor Spînu, Valeriu Muduc, precum și Galina Sajin, membră a Comisiei politică externă și integrare europeană, și Ana Oglindă, membră a Comisiei protecție socială, sănătate și familie.  

La întrevedere au fost discutate evoluțiile relațiilor de colaborare moldo-irlandeză, în special pe dimensiunea parlamentară.

Deputații au pledat pentru intensificarea dialogului parlamentar, inclusiv la nivelul conducerii instituțiilor legislative, al Comisiilor de specialitate și grupurilor de prietenie. Membrii celor două delegații s-au pronunțat pentru o interacțiune mai strânsă în cadrul organizațiilor interparlamentare.

De asemenea, s-a vorbit despre oportunitățile de intensificare a cooperării comercial-economice, investiționale și turistice.

În contextul eforturilor de susținere a comunității moldovenilor din Irlanda, oficialii au abordat  cestiunile privind echivalarea actelor de studii și conversiunea permiselor de conducere – negocierile privind semnarea unui acord în acest sens sunt în desfășurare.

Au fost examinate și alte inițiative de consolidare a carului juridic bilateral și a raporturilor de colaborare în ansamblu.

Deputații au transmis delegației irlandeze mulțumiri pentru asistența tehnică importantă oferită țării noastre de către Irlanda, dar și pentru susținerea în lupta cu pandemia de COVID-19, iar mai recent – în gestionarea crizei refugiaților din Ucraina.

05.04.2022 Întrevederea președintelui Grupului de prietenie Republica Moldova – Irlanda, Ion Șpac, cu membrii Comisiei Comune pentru Afaceri UE din Irlanda

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova 

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...