Declarația și recomandările Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană

Chișinău, 9 octombrie 2020 –  La finalul celei de-a opta reuniuni a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, desfășurată  joi, 8 octombrie, în format online, a fost aprobată Declarația și recomandările adresate autorităților.

Comitetul Parlamentar de Asociere și-a exprimat satisfacția în legătură cu asistența financiară substanțială și cu echipamentele medicale furnizate rapid Republicii Moldova de Uniunea Europeană și de Statele Membre ale acesteia, apreciind combinația și sinergia creată între granturile redirecționate de către UE (mai mult de 108 milioane EUR) și creditele din partea instituțiilor financiare internaționale, pentru a ajuta Republica Moldova să facă față uriașei provocări impuse de pandemie.

Totodată, a fost salutată semnarea unui nou pachet de ajutor macro-financiar din partea UE pentru Republica Moldova, care constă dintr-un total de 100 milioane de euro în formă de credite, concepute special pentru a susține finanțele țării în rezultatul pandemiei.

Documentul face referire și la necesitatea de alegeri libere și corecte, accentuând faptul că alegerile libere și transparente sunt un element-cheie în orice proces de democratizare.

Declarația comună a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – UE mai stipulează aspecte ce țin de continuarea consolidării relațiilor dintre UE și Republica Moldova, redresarea economică a Republicii Moldova, implementarea reformelor în țara noastră, independența mass-media și combaterea dezinformării.

Reuniunea a opta a fost coprezidată de către copreședinții Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – UE, Monica Babuc, vicepreședintă a Parlamentului Republicii Moldova, președinta Delegației Republicii Moldova și deputatul european Siegfried Mureșan, președintele Delegației Parlamentului European.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...