De ziua sa, Parlamentul găzduiește vizitatorii în regim on-line

Chișinău, 23 mai 2020 – Astăzi se împlinesc 29 de ani de când republica unională RSSM se transformă în Republica Moldova, iar Sovietul Suprem devine primul Parlament al Republicii Moldova. Cu această ocazie, doritorii pot vizita instituția în regim on-line. Tururi virtuale ale clădirii sunt lansate pe paginile oficiale ale Legislativului de pe rețelele de socializare.

În dimineața zilei, Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîia adresat un mesaj cu ocazia celei de-a 29-a aniversări a constituirii Parlamentului Republicii Moldova în care a menționat că în acești ani țara noastră a parcurs o cale grea, plină de provocări și transformări. ”Însă rolul deputatului rămâne constant oricând și oriunde – cel de a reprezenta alegătorul, care i-a acordat mandatul”, a subliniat speakerul. 

Potrivit Președintelui Parlamentului, oamenii au încredințat deputaților votul său și, pe bună dreptate, așteaptă ca aceștia să le schimbe viața în bine. ”Pentru a îndreptăți aceste așteptări nu există o altă cale decât să adoptăm legi – în domeniile dezvoltării economice, protecției sociale și sănătății, educației și drepturilor omului, altor domenii importante. Doar așa putem să îmbunătățim imaginea instituției parlamentare în Republica Moldova și, cel mai important, să avem grijă de cetățeni”, a spus Zinaida Greceanîi.

Mesaje de felicitare on-line au adresat și președinții fracțiunilor și grupurilor parlamentare. 

Pe parcursul zilei, publicul poate vizualiza tururi virtuale în 360° ale Muzeului Parlamentului, Sălii Europa, sălii de ședințe plenarei și cea pentru conferințe de presă.

Istoria Legislativului și activitatea acestuia sunt redate în videografice și fotografii de pe parcursul celor 29 de ani. A fost lansat concursul de mesaje video ”Un Parlament – O Țară!” și quizz-uri captivante.  

Ziua Parlamentului este sărbătorită pe 23 mai, când în 1991, conform deciziei Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti de legislatura a XII-a, constituit în urma primelor alegeri democratice, republica unională RSSM se transformă în Republica Moldova, iar Sovietul Suprem devine primul Parlament al Republicii Moldova. 

22.05.2020 Ziua Parlamentului_2020

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova 

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...