De la 1 iulie 2023, BNM va prelua de la CNPF unele competențe de supraveghere a sistemului financiar non-bancar

Chișinău, 11 septembrie 2020 – Banca Națională a Moldovei (BNM) va prelua de la Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) unele competențe de supraveghere a sistemului financiar non-bancar. Deputații au votat, astăzi, în lectura a doua, proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, și anume – a Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei și Legii privind Comisia Națională a Pieței Financiare.

Noile prevederi vor intra în vigoare la 1 iulie 2023. Perioada de tranziție este necesară pentru organizarea de către BNM a activității sale în condițiile supravegherii noilor sectoare. Acestea țin de licențierea/autorizarea/emiterea avizului pentru înregistrarea de stat, reglementarea și supravegherea activității asiguratorilor, reasiguratorilor și intermediarilor în aceste domenii, precum și a Biroului Național al Asiguratorilor de Autovehicule din Republica Moldova, a asociațiilor de economii și împrumut, a birourilor istoriilor de credit și a organizațiilor de creditare nebancare.

În prezent, atribuțiile respective sunt exercitate de CNPF. În urma adoptării legii, autoritatea acesteia se va extinde asupra emitenților de valori mobiliare, participanților profesioniști la piața financiară nebancară și investitorilor pieței de capital, fondurilor nestatale de pensii.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...