Dan Perciun, în dialog cu foști elevi ai instituțiilor rezidențiale: ”Vă vom fi alături, împreună vom promova schimbările. Sunteți eroii noștri!”

Chișinău, 8 iulie 2022 – Din anul 2000, când a demarat reforma sistemului rezidențial de îngrijire a copiilor, gradul de instituționalizare a copiilor în Moldova s-a diminuat de la 11500 până la 603 copii. Datele au fost prezentate de Ministerul Educației și Cercetării, în cadrul lansării studiului ”Atitudinea populației din Republica Moldova față de reforma sistemului rezidențial de îngrijire a copilului”, care a avut loc astăzi, la Parlament.

Deși reforma s-a dovedit a fi eficientă, totuși, studiul, care a fost realizat de tinerii din organizația ”Lumos” – voluntari, foști elevi ai instituțiilor de învățământ special, arată că 75% din populație încă mai crede în necesitatea internatelor. Tinerii consideră că este nevoie de mai multă informare a societății. ”Internatul nu este un loc unde copiii trebuie să crească și să se dezvolte, internatul e de modă veche. Lumea se schimbă, și noi trebuie să ne schimbăm cu ea”, a spus Dumitrița Cropivnițchi, reprezentanta ”Lumos”.

Președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, a apreciat eforturile instituțiilor de stat și curajul tinerilor. ”Este foarte bine că în cadrul reformei s-a reușit crearea unei rețele de tineri,  fiindu-le oferite servicii, posibilități de a crește și de a se dezvolta după dezinstituționalizare. Or, dezinstituționalizarea nu garantează automat integrarea. Vom trage concluzii și ne vom implica mai mult, împreună cu tinerii, instituțiile statului, mediul de afaceri”, a menționat deputatul. 

Comisia protecție socială, sănătate și familie va sintetiza propunerile lansate de tineri, funcționari și experți în protecția copiilor și tinerilor. Un accent special va fi pus pe promovarea mai activă a serviciului de asistență parentală profesionistă, precum și pe soluționarea problemelor cu care se confruntă tinerii după dezinstituționalizare. ”Vom fi alături de voi, împreună vom promova schimbările. Sunteți eroii noștri!”, a concluzionat președintele comisiei, Dan Perciun.

Programul național pentru protecția copilului, lansat la 1 iunie anul curent, are drept obiectiv încadrarea în familii a tuturor copiilor din instituțiile rezidențiale din Republica Moldova până în anul 2026.

08.07.2022 Prezentarea studiului  ”Reforma sistemului rezidențial de îngrijire a copilului,văzută din interior”, organizată de Comisia protecție socială, sănătate și familie în parteneriat cu AO Lumos Moldova.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...