Concediul anual de odihnă ar putea fi divizat în mai multe părți sau amânat până la sfârșitul anului următor

Chișinău, 13 mai 2020 – Salariații ar putea să beneficieze de dreptul de a solicita concediul anual de odihnă integral sau parțial divizat în mai multe părți, după necesitate. Comisia juridică, numiri și imunități a avizat în ședința de astăzi, convocată on-line, un proiect de modificare a Codului muncii. 

Astfel, autorii proiectului propun excluderea din legislație a prevederii că una din părțile concediului să aibă o durată de cel puțin 14 zile calendaristice. Totodată, din motive justificate, cu consimțământul scris al salariatului şi cu acordul scris al reprezentanților salariaților, concediul poate fi amânat. În asemenea cazuri, salariatului i se vor acorda, în anul de muncă curent, doar zilele solicitate din contul concediului de odihnă anual, partea rămasă fiindu-i acordată până la sfârșitul anului următor.

”Acest proiect de lege va crea un cadru juridic care, în practică, va genera mai multă flexibilitate în ceea ce privește acordarea concediului anual de odihnă divizat, în plus salariatul având posibilitatea de refacere a sănătății și soluționare a problemelor  de familie. De cele mai multe ori, salariații, pentru motive personale justificate, doresc să solicite acordarea concediului anual de odihnă divizat cu durate mai mici, de exemplu a câte 5, 7 sau 10 zile”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați din Fracțiunea parlamentară a PDM.

Proiectul urmează a fi dezbătut de celelalte comisii parlamentare, iar, ulterior, examinat în ședința plenară a Parlamentului.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...