Comisia parlamentară securitate națională consideră instalarea unilaterală a celor 37 de posturi de către Tiraspol o ilegalitate și o încălcare a drepturilor omului și cere înlăturarea acestora

În cadrul Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică au fost audiați astăzi Vicepremierul pentru reintegrare, Cristina Lesnic și Ministrul apărării, Alexandru Pînzari referitor la situația din Zona de Securitate și activitatea forțelor de menținere a păcii.

Potrivit președintelui Comisiei de profil, Alexandru Jizdan, escaladarea situației în zona de securitate în legătură cu instalarea celor 37 de posturi ilegale de către Tiraspol, în mod unilateral, pe perioada stării de urgență și menținerea acestora după finalizarea stării de urgență, constituie o ilegalitate și o încălcare gravă a drepturilor omului.

Încercările de sfidare a operațiunii de pacificare pe râul Nistru și tensionarea situației în localitățile din Zona de Securitate prin îngrădirea liberii circulației, dar și ieșirea observatorilor militari la fața locului pentru fixarea și documentarea incidentelor constituie un abuz și o încălcare gravă a tuturor actelor normative și angajamentelor statutare.

„Condamnăm cu vehemență încercările de a sfida, într-o perioadă sensibilă, prin utilizarea contextului pandemic a situației din regiune și de a ,,investi” ilegal cu funcții de control și evidență a cetățenilor care traversează linia administrativă ”, a declarat Alexandru Jizdan.

Escaladarea situației în Zona de Securitate prin acțiunile ilegale ale Tiraspolului vor conducere la compromiterea măsurilor de încredere între ambele maluri ale Nistrului.

Pe platformă parlamentară, a fost solicitat ca în termen de 3 zile, Tiraspolul să-și revizuiască atitudinea în raport cu cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului și să revină la un proces calm și pașnic de soluționare a diferendului transnistrean.

De asemenea, s-a solicitat tuturor organismelor internaționale în materia drepturilor omului să sprijină acțiunile Guvernului și ale Parlamentului, precum și eforturile de restabilire a situației în Zona de Securitate și să condamne comportamentul Tiraspolului care obstrucționează procesul de negocieri și respectarea drepturilor omului.

Misiunea OSCE în Republica, precum și toți actorii din formatul 5+2 urmează să ia act de îngrijorarea Chișinăului cu privire la cele 37 posturi ilegale și la politica distructivă orientată către cetățenii Republicii Moldova de pe ambele maluri ale Nistrului.

Este încurajată implicarea Reprezentantului Special al OSCE pentru problema transnistreană în soluționarea prioritară a acestei situații, dar și monitorizarea Consiliul Europei și a agențiilor specializate ale ONU cu privire la respectarea drepturilor omului.

Fracțiunea parlamentară PDM

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...