Comisia juridică, numiri și imunități a organizat consultări publice despre referendumul constituțional cu privire la aderarea țării noastre la Uniunea Europeană

Chișinău, 8 aprilie 2024 – Comisia juridică, numiri și imunități a organizat consultări publice despre referendumul pentru revizuirea Constituției privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. La discuții au participat membri ai Comisiei Electorale Centrale, precum și reprezentanți ai mediului academic și ai societății civile.

Participanții la discuții s-au referit la PROIECTUL de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, care a fost publicat și propus pentru consultări publice, precum și la procedura de organizare a referendumului constituțional. Proiectul de modificare a Constituției propune completarea preambulului Legii Supreme a țării cu două alineate, prin care se reconfirmă identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și se declară că integrarea în Uniunea Europeană este un obiectiv strategic al țării noastre. De asemenea, se propune completarea cu Titlul „Integrarea în Uniunea Europeană”, care se referă la aderarea la tratatele constitutive și la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale UE.

„Scopul consultărilor de astăzi a fost, în primul rând, să înțelegem dacă textul prezentat corespunde cu rigorile necesare. Curtea Constituțională se va expune printr-un aviz. Conform legislației, Curtea Constituțională are la dispoziție zece zile să se expună. După acest lucru, vom prezenta Parlamentului un proiect de hotărâre. După înregistrarea acestui proiect de hotărâre este necesar de a respecta rigoarea de șase luni. Ulterior, cetățenii, la cabina de vot, se vor expune, prin intima lor convingere, dacă susțin sau sunt împotrivă”, a explicat președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca.

Proiectul de modificare a Constituției Republicii Moldova va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial a hotărârii Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican.

Referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost inițiat de Președinta țării, Maia Sandu, și se va desfășura în ziua alegerilor prezidențiale. Scopul acestuia și al modificării Constituției este declararea aspirațiilor de integrare europeană, stabilirea direcției de orientare spre spațiul valoric european, precum și stabilirea integrării europene drept obiectiv strategic pentru Republica Moldova.

Pe data de 21 martie 2024, Parlamentul a adoptat Declarația cu privire la integrarea europeană a Republicii Moldova, care stabilește că integrarea și aderarea europeană este proiect de prioritate națională al Republicii Moldova.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova  

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...