Comisia economie, buget și finanțe, în dialog direct cu 60 de companii: ”Vom urmări până și cele mai mici procese ca să ajutăm antreprenorii și oamenii simpli”  

Chișinău, 14 iunie 2022 –  Deputații din cadrul Comisiei economie, buget și finanțe au avut, astăzi, un dialog direct cu membrii Camerei de Comerț și Industrie (CCI) pe platforma Comitetelor sectoriale pentru antreprenoriat. Au participat administratori de la aproape 60 de companii membre, inclusiv în regim online, reprezentanți ai asociațiilor profesionale și autorităților publice.

Unul din principalele subiecte discutate a fost cel privind facilitarea traficului transfrontalier, alte măsuri de susținere a exportatorilor, importatorilor și producătorilor autohtoni, ținând cont de impactul războiului din Ucraina asupra economiei țării.

”Din cauza războiului în Ucraina, trăim timpuri incerte care afectează mediul de afaceri. Recunoaștem că este complicat, dar nimeni nu a fost pregătit de această situație. Moldova este cea mai afectată țară din regiune, în afară Ucrainei, bineînțeles. Este o provocare pe care o simte mediul de afaceri – atât importatorii și exportatorii, cât și producătorii, pentru că toți suntem conectați la lumea exterioară. În același timp, toate costurile se translează în prețurile pentru cetățeni. Să facilităm, în aceste condiții, activitatea antreprenorilor, să ajutăm oamenii – este sarcina Parlamentului și Guvernului”, a declarat președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba.

Deputatul a spus că, din informațiile obținute de la punctele de trecere, se observă o ușoară relaxare a presiunilor la frontieră: ”Ambuteiajul de la frontieră se rezolvă cu încetul, din câte cunoaștem, dar în continuare simțim responsabilitatea față de antreprenori și economie și vom urmări toate microprocesele”, a accentuat Dumitru Alaiba.  

Parlamentarul a mai spus că în cele trei luni de război în Ucraina autoritățile Republicii Moldova sunt impuse de a regândi, în regim expres, abordările și procesele care au perpetuat de-a lungul anilor.

Adresându-se agenților economici, Dumitru Alaiba a menționat: ”Mulțumirile noastre pentru grija față de oameni, pentru sutele și miile de angajați cărora le plătiți salarii. În lucrurile care pot fi schimbate veți avea toată deschiderea noastră”.

Agenții economici au salutat intensificarea dialogului cu statul. Una din propunerile lansate în acest sens a fost organizarea mai multor întâlniri cu membrii comisiei parlamentare de resort la întreprinderi, fapt care, în opinia lor, va ajuta la identificarea de soluții globale corecte.     

Comitetele pentru antreprenoriat sectoriale întrunesc companii din agricultură, industrie și prestării de servicii și reprezintă un instrument de facilitare a dialogul public-privat, de consultare cu membrii CCI a proiectelor de acte normative, politici de dezvoltare a sectoarelor economiei naționale și de dezbatere a altor subiecte de interes pentru mediul de afaceri.

14.06.2022 - Dialog public-privat între Comisia economie, buget și finanțe și membrii Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova

Direcția comunicare  și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...