Blocul Comuniștilor și Socialiștilor cheamă autoritățile să revadă mărimea minimului de consum

Chișinău, 14 iunie 2022 – Vladimir Odnostalco, deputatul Fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a declarat în cadrul unui briefing că din cele peste 50 de proiecte de ordin social, propuse de fracțiune, doar unul a fost acceptat spre examinare de majoritatea parlamentară.

Potrivit deputatului, Guvernul nu este capabil să îmbunătățească viața oamenilor în niciun domeniu. Mai mult, autoritățile nici nu pot explica de ce, aflându-se deja un an la cârma țării, oamenii au început să trăiască mult mai rău și mai sărac.

Odnostalco a amintit că, potrivit reglementărilor  pentru anul 2021, mărimea minimului de existență în Republica Moldova este de 2154 lei. Această sumă include cheltuielile pentru produsele alimentare și nealimentare, transport, utilități ș.a.

Pe baza prețurilor ridicate la produsele alimentare de astăzi, se dovedește că o persoană trebuie să cheltuiască 1648 de lei pe lună doar pentru alimente. Cu toate acestea, încă în anul 2013, guvernul lui Iurie Leancă a redus rata consumului de alimente. Drept urmare,  s-a ajuns la situația în care un cetățean al Republicii Moldova își poate permite, în medie,  doar 0,7 g de suc pe zi,  2 g de ceai sau 10 g de salam.

În același timp,  pentru transport, îmbrăcăminte, încălțăminte și plata pentru serviciile locativ-comunale, oamenilor practic nu le mai rămân bani. Deputatul a mai amintit faptul că Republica Moldova este și lider european după nivelul de inflație.

În legătură cu aceasta,  Partidul Socialiștilor cheamă autorităţile  să revadă în regim de urgență normele de consum la produsele alimentare,  dar și să ajusteze salariul minim și pensia minimă la nivelul real, și nu la nivelul minimului de consum. De asemenea, PSRM cere de la guvernare efectuarea trimestrială a indexării salariilor și pensiilor.

Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...