Comisia drepturile omului și relații interetnice: statul trebuie să identifice noi soluții pentru incluziunea socială a romilor

Chișinău, 8 aprilie 2022 – Membrii Comisiei drepturile omului și relații interetnice au participat la evenimentele organizate de către Agenția Relații Interetnice consacrate Zilei Internaționale a Romilor.

Evenimentele s-au desfășurat în incinta Casei Naționalităților cu participarea Comunității Rome din Republica Moldova. În cadrul acestora a avut loc inaugurarea Expoziției de artă plastică, reproducții ce redau viața și cultura romani a pictorului Nicolai Bessonov, precum și trecerea în revistă a programului cultural ”Tradiții muzicale ale romilor”.

Celebrarea Zilei Internaționale a Romilor a continuat cu Masa rotundă cu genericul ”Mecanisme de implementare a politicilor publice de incluziune a romilor din Republica Moldova”.

”Republica Moldova depune efort pentru a asigura incluziunea și reintegrarea romilor. În anul 2013, Guvernul Republicii Moldova încă a instituit funcția de mediator comunitar, care  are rolul de a facilita comunicarea dintre populaţia de etnie romă şi specialiştii din domeniile educaţiei, sănătăţii publice, asistenţei sociale, ocupării în câmpul muncii, documentării, în vederea sporirii eficienţei intervenţiei şi cooperării şi accesului la servicii”, au remarcat membrii Comisiei drepturile omului și relații interetnice.

Deputații au dat asigurări că vor depune efort în procesul de promovare și perfectare a cadrului legal național prin complementarea măsurilor ce vor spori incluziunea socio-economică a romilor, promovând egalitatea și participarea. Parlamentarii au subliniat că romii trebuie să aibă posibilitatea de a-și valorifica întregul potențial și de a se implica în viața politică, socială, economică și culturală.

”Este primordial să ne asumăm faptul că recunoaștem istoria acestui popor și trebuie să avem determinare să abordăm problemele actuale cu care se confruntă acesta. Iar statul Republica Moldova trebuie să identifice noi soluții și căi ce vor contribui la incluziunea socială a romilor”, au mai menționat membrii Comisiei.

Comisia drepturile omului și relații interetnice

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...