30 de liceeni din întreaga țară vor concura în cadrul etapei finale a jocului intelectual ”Cunoaște-ți Parlamentul”, ediția a V-a

Chișinău, 11 aprilie 2022 – În cadrul etapei finale a jocului intelectual pentru elevi și tineri ”Cunoaște-ți Parlamentul”, aflat la cea de-a V-a ediție, vor concura 30 de liceeni din întreaga țară. Evenimentul va avea loc la sfârșitul lunii aprilie și va fi organizat de Parlamentul Republicii Moldova.

Ca urmare a preselecției regionale, care s-a desfășurat vineri, 8 aprilie 2022, în format on-line și la care au participat 89 de echipe din întreaga țară, în etapa finală a concursului s-au clasat cinci echipe. Acestea sunt: ”Исторические Личности” de la Liceul Teoretic ” Mihai Guboglo” din orașul Ceadîr-Lunga; echipa ”Olimpicii” ai Liceului Teoretic ”Olimp” din orașul Sîngerei; ”Meritocrații”, Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din orașul Drochia;  ”Victorius” – Liceul Teoretic ” George Călinescu” din Chișinău;  ”Cantemiriștii” de la Liceul Teoretic ” Dimitrie Cantemir” din Văsieni, raionul Ialoveni. 

În debutul concursului, deputatul Dumitru Alaiba, care este un fost participant al jocului intelectual ”Ce? Unde? Când?”, a salutat prezența tinerilor și a menționat că acest joc ajută la construirea unui mod de a gândi  analitic, de a diseca problemele și de a găsi soluții. ”Eu vă încurajez să nu renunțați și să vă puneți creierul la provocare, vă urez mult succes și să câștige cel mai bun!” a afirmat Dumitru Alaiba.

În etapa finală a concursului, tinerii întruniți în echipe a câte 6 jucători, vor răspunde la mai multe runde de întrebări despre parlamentarism, activitatea legislativă, precum și vor participa la un exercițiu de simulare a prezentării unui proiect de lege, de la tribuna centrală a Parlamentului.

De asemenea, echipele vor parcurge un traseu alcătuit din Muzeul Parlamentului, biblioteca, sala Europa, sala pentru conferințe de presă și sala pentru ședințe plenare. Fiecare sală îi va întâmpina cu o probă intelectuală care va pune la încercare atât cunoștințele participanților, cât și abilitățile de lucru în echipă.

La final elevii vor avea posibilitatea să participe la discuții cu conducerea și deputații din Parlamentul de legislatura a XI-a.

Jocul intelectual ”Cunoaște-ți Parlamentul”, aflat la cea de-a V-a ediție, este organizat anual în parteneriat cu Clubul moldovenesc de jocuri intelectuale și Ministerul Educației și Cercetării. Prima ediție a  concursului a avut loc în anul 2018.   

277478436_349471323810327_4480607916639502767_n

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...