Comisia de control al finanțelor publice a cerut îmbunătățirea procedurilor de realizare a proiectului ”Reforma învățământului în Moldova”

Chișinău, 8 decembrie 2021 – Comisia de control al finanțelor publice a examinat, astăzi, rezultatele auditului Curții de Conturi asupra rapoartelor financiare ale proiectului ”Reforma învățământului în Moldova” încheiate la 31 decembrie 2020.

Deși în urma misiunii de audit a fost emisă o opinie fără rezerve, în raport se constată unele încălcări.

Printre acestea sunt cheltuielile neconforme privind retribuirea unor angajați în cadrul proiectului și incertitudinile privind mărimea retribuției achitate consultanților sau membrilor echipei Fondului de Investiții Sociale din Moldova (FISM) implicați în realizarea acestuia.

De menționat că și în 2020 Curtea de Conturi a înaintat recomandări de îmbunătățire a proiectului, care până în prezent au fost îndeplinite în proporție de 70  la sută.  

În opinia reprezentanților Ministerului Educației și Cercetării, scopul major al proiectului este atins: până în prezent 23 de școli au fost renovate.

Membrii Comisiei de control al finanțelor publice au reiterat imperativul utilizării eficiente și transparente a resurselor financiare.

A fost remarcat faptul că proiectul este realizat din contul unui credit extern ce urmează a fi rambursat de cetățenii țării, iar utilizarea neargumentată a banilor publici este inadmisibilă.

Comisia a cerut factorilor responsabili implicați în realizarea proiectului și în valorificarea resurselor să întreprindă toate măsurile în vederea implementării integrale a  recomandărilor Curții de Conturi.

Proiectul ”Reforma învățământului în Moldova” este finanțat de Banca Mondială. Potrivit datelor raportate, din suma totală prevăzută pentru implementarea proiectului de 50 de milioane de dolari, la situația din 31 decembrie 2020 au fost debursate mijloace financiare în valoare de 36 de milioane de dolari (72%). Nivelul de executare a cheltuielilor constituia, la finele anului trecut, 66 la sută.

08.12.2021 - Ședința Comisiei de control al finanțelor publice

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...