Codul administrativ al Republicii Moldova va fi modificat

Chișinău, 8 noiembrie 2023 – Codul administrativ al Republicii Moldova va fi modificat. Membrii Comisiei juridice, numiri și imunități au aprobat raportul pentru un proiect de lege care prevede acest lucru.

Documentul a fost elaborat de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” pentru a combate dificultățile practice cu care se confruntă autoritățile publice și instanțele de judecată în procesul aplicării Codului administrativ. Mai exact, după efectuarea controlului parlamentar asupra implementării Codului au fost depistate o serie de reglementări neuniforme și contradictorii, care aveau drept rezultat o aplicare dificilă și neunitară de către autoritățile publice, instanțe, precum și de către cetățeni.

Modificările propuse de către autorii proiectului de lege vor asigura executarea Codului administrativ fără echivoc, securitatea juridică și accesibilitatea legii.

Autorii documentului propun redenumirea legii-cadru în Cod de procedură administrativă. Potrivit notei informative a documentului, această modificare este necesară pentru ca legea să corespundă cu conținutul normativ al acesteia. Totodată, se propune specificarea documentară referitoare la mandatul avocațial, care lipsește actualmente în prevederile referitoare la procedura administrativă necontencioasă. Prin acest proiect de lege se mai propune completarea Codului cu un articol care se referă la pretențiile referitoare la repararea de prejudicii. Astfel, justițiabilii vor avea mai multe posibilități pentru a formula pretențiile referitoare la repararea prejudiciilor cauzate prin activitate administrativă.

Proiectul de modificare a Codului administrativ al Republicii Moldova va fi propus spre examinare în prima lectură în plenul Parlamentului.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...