Arina Spătaru a prezentat, în cadrul unui briefing, proiectul de lege privind întreținerea și protecția animalelor de companie

Chișinău, 11 mai 2021 – Deputata Fracțiunii ACUM PLATFORMA DA, Arina Spătaru a prezentat, în cadrul unui briefing,  proiectul de lege privind întreținerea și protecția animalelor de companie, elaborat în vederea reglementării evidenței animalelor de companie cu și fără adăpost de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, precum și protecția lor.

La nivelul Administrațiilor publice locale (APL) de nivel I și II, una dintre cele mai des menționate probleme de către locuitori este problema câinilor fără adăpost. Deseori locuitorii se adresează către aleșii locali, invocând că mulțimea haitelor de câini fără adăpost blochează accesul la gunoiști, la curțile blocurilor, zonele de acces în instituțiile publice, instituțiile medicale, ferme, întreprinderi private, parcuri și cer imediat soluționarea acestei probleme.

Lipsa unei reglementări clare la nivel național creează circumstanțe în care reprezentanții APL de nivelurile I și II rămân în imposibilitate de a soluționa problemele invocate, iar bugetele modeste ale localităților nu permit edificarea adăposturilor și întreținerea permanentă a animalelor de companie fără adăpost.

Problema orașelor și municipiilor mari este și mai gravă: chiar dacă autoritățile au identificat surse și au edificat spații pentru sterilizarea animalelor fără adăpost, numărul lor pe străzile acestora nu se micșorează, pentru că migrația câinilor din localități mai mici este în permanentă creștere. Corespunzător, eforturile depuse de către aceste autorități sunt zădărnicite.

În luna ianuarie a fost lansat un proces complex de cercetare a problemei animalelor fără adăpost, astfel încât a fost elaborat un proiect amplu, care va putea soluționa problema sistemic.

”Pentru început aș dori să mulțumesc din suflet tuturor participanților la cele cinci runde de audieri și consultări, organizate de către OTIP-urile din cele patru zone ale Republicii Moldova și în Chișinău. 90 de zile de lucru. 28 de pagini. Sute de primari, consilieri locali, municipali, raionali. 20 de asociații interesate și de profil, zeci de cetățeni activi, zeci de apărători ai drepturilor animalelor”, a menționat Arina Spătaru în cadrul briefingului.

Proiectul a fost înregistrat. Acesta vine să protejeze animalele de companie cu și fără adăpost în egală măsura.

Prin acest proiect de lege vor fi  crate pârghii și condiții egale pentru toate primăriile din Moldova, indiferent de mărimea lor, ca să se preocupe de monitorizarea animalelor de companie fără adăpost și micșorarea populației acestora prin sterilizare.

De asemenea, prin acest proiect de lege se propune promovarea programului CSVE (captare, sterilizare, vaccinare, eliberare) care s-a demonstrat a fi cel mai eficient și uman în vederea micșorării populației animalelor de companie fără adăpost. Totodată, pe termen mediu și lung,  programul CSVE este cel mai eficient din punct de vedere financiar, demonstrând transparență și justificare a cheltuielilor banilor publici.

În același timp, proiectul propune elaborarea Bazei de date electronică unică a animalelor de companie din toate localitățile din Republica Moldova, astfel încât să fie disciplinați deținătorii de animale pe deoparte și să fie creată posibilitatea ca  fiecare animal abandonat și pierdut să fie întors acasă.

Autorii consideră că acest proiect de lege va contribui și la promovarea culturii adecvate a cetățenilor în relațiile cu animalele, educarea şi întărirea atitudinii umane  faţă de animale, neadmiterea cruzimii faţă de acestea.

În special, proiectul de lege obligă Consiliile locale  de a aproba decizia de a atribui terenuri pentru înhumarea animalelor de companie și pentru groapa Bekker; interzice luptele în care sunt implicate animalele de companie; obligă sterilizarea animalele de companie, dacă acestea nu sunt crescute cu scopul de a fi implicate în activități economice (vânzarea, reproducerea, oferirea serviciilor în care sunt implicate animalele de companie (fotografiere, plimbare călare, împerechere, pază, etc.)), conservarea speciilor de animale existente pe teritoriul ţării sau alte cazuri în care reproducerea este necesară.

Documentul reglementează aspecte generale privind întreținerea animalelor, inclusiv eutanasia. Pot fi eutanasiate, în baza fişei de observaţie, numai animalele care suferă dureri fizice insuportabile, provocate de traumatisme acute sau de o boală incurabilă, incompatibilă cu viața, ambele fiind diagnosticate în urma unui examen medical efectuat de medicul veterinar, examen la care pot asista reprezentanţi din partea organizaţiilor neguvernamentale pentru protecția şi asistența animalelor, animalele diagnosticate ca fiind bolnave de rabie, în urma unei carantine de 15 zile.

De asemenea, este stipulată implicarea societății civile la luarea deciziilor și la activităţile privind protecția şi asistenţa animalelor de companie. Potrivit proiectului, statul garantează şi încurajează participarea societății civile la luarea deciziilor și la activităţile privind protecția şi asistenţa animalelor de companie, precum şi la exercitarea controlului obştesc asupra modului în care persoanele fizice şi juridice respectă legislaţia privind întreținerea şi protecţia animalelor de companie. în baza unei informări ample a populaţiei şi asigurării accesului acesteia la orice informaţie de interes public.

Autorul subliniază că proiectul de lege nu implică cheltuieli bugetare – în anul 2007, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului cu suportul Uniunii Europene a achiziționat servicii de dezvoltare a Sistemului informațional automatizat ”Sistemul de Identificare și Trasabilitate a Animalelor” valoarea căruia a constituit 2 296 777 euro, iar în 2015 a fost dezvoltat pentru suma de 170 000$.

”Deci, acest sistem dezvoltat poate servi drept gazdă pentru Baza de date Electronică unica a animalelor de companie din Republica Moldova”, a concluziona autorul.

Arina Spătaru  a mulțumit participanților la consultările privind elaborarea proiectului de Lege, și anume – primarilor municipiilor Edineț, Leova și  Ceadîr-Lunga și altor primari, AO ”ALGA”, AO ”Primăvara care ne Unește”, AO ”Pentru Popor”, ”Doctor Vet”, AO ”Citadela”, AO ”Cetățean Activ”, AO ”AFA” asociații obștești, Directorul Centrului De Adăpost Pentru Animale Fără Stăpân din municipiul Bălți, șefului Secției de Control și Protecției Animalelor din cadrul Primăriei Chișinău, reprezentanții UTA Găgăuzia și tuturor celor implicați în elaborarea documentului.

Fracțiunea ACUM PLATFORMA DA

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More