Andrian Candu: tratamentul anti COVID la domiciliu, dar și investigațiile necesare, asigurate gratuit de către stat

PRO MOLDOVA cere ca toate cheltuielile de tratament pentru pacienții care se tratează la domiciliu pe perioada alertelor de sănătate publică, pandemii și epidemii să fie compensate integral de către stat. Un proiect de lege în acest sens a fost prezentat astăzi de președintele Grupului parlamentar PRO MOLDOVA Andrian Candu.

Costul tratamentului la domiciliu anti COVID-19, în medie, este de cca 5.000-6.000 de lei. În prezent, zeci de mii de persoane asigurate suportă aceste cheltuieli de tratament, fiind lăsate pe cont propriu de către Guvern, în pofida codului roșu în sănătate și a situației economice precare.

Este absolut inacceptabil ca oamenii cu asigurare medicală să achite costul integral pentru medicamente, precum și costurile de diagnostic și de investigații. În actualele condiții, valoarea și necesitatea asigurării medicale este pusă la îndoială, motiv din care este absolut necesar să readucem echitatea prin compensarea cheltuielilor pentru persoanele care sunt plasate în tratament la domiciliu, a spus Andrian Candu.

În Republica Moldova, numărul infectaților a depășit 52 de mii de persoane, multe dintre care se tratează la domiciliu. Situația economică în țară, precum și veniturile per familie au scăzut semnificativ în ultimul an, în timp ce costul tratamentului și investigațiilor ajunge până la 6 mii de lei pentru o persoană. În staționar, tratamentul este asigurat de către stat, în timp ce pacienții care se tratează la domiciliu suportă integral costurile investigațiilor și medicamentelor prescrise. Este o situație inacceptabilă care vine în contradicție cu însuși conceptul asigurărilor medicale în Republica Moldova.

Proiectul PRO MOLDOVA stipulează că, indiferent de statut, cheltuielile de tratament și investigații să fie compensate în proporție de 100%, prin modificarea legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală.

Anul complicat în care noi suntem încă nu s-a încheiat. Situația din această toamnă nu este mai bună decât a fost în primăvară. Echipa PRO MOLDOVA a venit cu mai multe inițiative legate anume de domeniul sănătății, social, pentru a reduce impactul negativ pe care îl are această pandemie. Aici mă refer la deductibilitatea costurilor pentru angajatorii care vor achita testele COVID pentru salariații lor, implementarea unui plan de acțiuni, a unei strategie naționale de luptă împotriva COVID-ului. Un alt proiect prevede ca toți cei care și-au pierdut locurile de muncă și sunt aproape de vârsta de pensionare să se poată pensiona anticipat și multe alte proiecte PRO oameni care iată că stau și se prăfuiesc în Parlament fără explicație, a declarat Andrian Candu.

Președintele PRO MOLDOVA a amintit că nici una dintre aceste inițiative nu au fost acceptate de coaliția Dodon PSRM-PDM pe ordinea de zi și discutate în plen. Vom depune eforturile ca, împreună cu colegii din opoziția parlamentară să reușim să fie organizată o ședință a plenului și ca aceste inițiative legislative benefice pentru cetățeni și țară să fie aprobate de urgență, a menționat Andrian Candu.

Grupul parlamentar PRO MOLDOVA

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...