Administrația publică locală va putea utiliza gratuit infrastructura rețelelor de distribuție a energiei electrice pentru instalarea sistemelor de iluminat public

Chișinău, 15 decembrie 2023 – Administrația publică locală va putea utiliza gratuit infrastructura rețelelor de distribuție a energiei electrice pentru instalarea sistemelor de iluminat public. O inițiativă legislativă de modificare a Legii cu privire la energia electrică a fost votată, în lectura a doua, de Parlament.

„Prezentul proiect de lege vine ca răspuns la solicitările administrațiilor publice locale privind garantarea dreptului de a utiliza cu titlu gratuit infrastructura sistemului de distribuţie a energiei electrice, pentru instalarea sistemelor de iluminat public în comun cu rețeaua electrică de distribuție, instalarea camerelor video pe stâlpii rețelelor de distribuție a energiei electrice”, se menționează în nota informativă a inițiativei legislative.

Suplimentar, proiectul de lege va mai aduce unele modificări în legislație. Potrivit acestora, echipamentele de măsurare a consumatorilor noncasnici de energie electrică vor putea fi instalate, verificate metrologic şi întreținute de către operatorul sistemului de distribuție, în baza unor tarife reglementate pentru prestarea serviciilor, stabilite de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. În prezent, consumatorii noncasnici verifică individual echipamentul de măsurare.

Până a fi înregistrat în Parlament, proiectul a fost consultat cu Congresul Autorităților Locale din Moldova, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, Premier Energy Distribution și Societatea pe Acţiuni „Furnizarea Energiei Electrice Nord”.

15.12.2023 Ședința plenară a Parlamentului Republicii Moldova

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...