Activitatea instituțiilor culturale din Republica Moldova în condițiile pandemiei COVID-19, în atenția deputaților

Chișinău, 5 august 2020 – Informația privind activitatea instituțiilor culturale din Republica Moldova în condițiile pandemiei COVID-19 a fost audiată, astăzi, la ședința Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

Secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol a anunțat că bibliotecile și muzeele activează în regim obișnuit de mai bine de două luni, cu respectarea normelor epidemiologice. Totodată, de la 1 august, în conformitate cu măsurile de relaxare, adoptate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, instituțiile teatral-concertistice și-au reluat repetițiile, activitățile de pregătire a artiștilor și organizarea evenimentelor culturale în aer liber cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane.

Fiecare instituție de cultură a fost familiarizată cu cele două instrucțiuni elaborate de Ministerul educației, culturii și cercetării, fiind obligată să le respecte. Este vorba despre Instrucțiunea privind măsurile de prevenire și control al infecției COVID-19 la desfășurarea repetițiilor și a activităților de pregătire a artiștilor în instituțiile teatral-concertistice, precum și cea cu privire la organizarea evenimentelor/acțiunilor culturale, în aer liber, de către instituțiile teatral-concertistice și de cinema.

”Sunt mai multe măsuri de precauție care trebuie luate de instituțiile culturale: menținerea distanței fizice, igienizarea mâinilor, evitarea contactelor între artiști, dezinfecția instrumentelor muzicale și a suprafețelor de lucru, termometria în fiecare dimineață. Chiar dacă este complicat, am solicitat respectarea acestor măsuri”, a menționat Secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol.

Totodată, evenimentele/acțiunile culturale care urmează a fi desfășurate în aer liber de către instituțiile teatral-concertistice vor trebui acreditate de către Ministerul educației, culturii și cercetării. Potrivit Secretarului de stat, săptămâna trecută au fost organizate primele evenimente de acest fel, iar, în această săptămână, pe adresa Ministerului au parvenit alte propuneri de evenimente în aer liber.

Ministerul educației, culturii și cercetării recomandă organizatorilor de evenimente să amenajeze spațiul astfel încât să fie menținută distanța fizică de 1 metru între persoane, să fie măsurată temperatura tuturor participanților la eveniment, precum și efectuarea triajului observațional la intrarea în zona delimitată a evenimentului.

Andrei Chistol a declarat că, la următoarea ședință a Comisiei Națională Extraordinară de Sănătate Publică, va fi înaintată propunerea de a extinde numărul de participanți la evenimentele în aer liber, precum și propuneri ce vizează activitatea caselor de cultură.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...