A fost votată inițiativa legislativă privind simplificarea procedurii de racordare a centralelor care utilizează surse regenerabile de energie

Chișinău, 29 iulie 2022  – Parlamentul a adoptat, în cadrul ședinței de astăzi, inițiativa legislativă care vizează promovarea utilizării surselor regenerabile de energie.

”Proiectul are ca scop promovarea utilizării surselor regenerabile de energie și facilitarea posibilității cetățenilor de a instala și racorda centrale electrice destinate acoperirii consumului propriu de energie electrică, care utilizează surse regenerabile de energie” a menționat președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba.

Prin actul aprobat, se propune excluderea certificatului de urbanism și a autorizației de construire pentru proiectarea centralelor electrice care utilizează surse regenerabile, în cazul caselor locative individuale. De asemenea, se propune reducerea, de la 30 la 10 zile calendaristice, a termenului de eliberare a avizului de racordare a instalațiilor de producere  din surse regenerabile de energie cu capacități mici.

O altă prevedere a proiectului vizează recalcularea surplusului de energie electrică distribuit în rețea, care se va face la data de 30 aprilie, la solicitarea în scris a consumatorului final. Dacă puterea de producere a energiei electrice va fi mai mare decât consumul, distribuitorul de energie electrică va achita diferența calculată la prețul mediu de procurare a energiei electrice pe piață pentru ultimele 12 luni.

Proiectul a fost adoptat, în lectura a doua, cu 79 de voturi ale deputaților și va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

29.07.2022 Ședința plenară a Parlamentului Republicii Moldova

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...