A fost ratificat Memorandumul cu UE privind asistența macrofinanciară

Chișinău, 10 septembrie 2020 Parlamentul a ratificat, astăzi, Memorandumul de Înțelegere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind asistența macrofinanciară în valoare de până la 100 milioane de Euro.

Obiectivul asistenței macrofinanciare este de a atenua nevoile bugetare ale țării noastre și de a o ajuta să abordeze vulnerabilitățile externe și financiare actuale.

Memorandumul de Înțelegere prevede lista de condiționalități care urmează a fi îndeplinite pentru debursarea resurselor de împrumut oferite de UE țării noastre. Memorandumul conține 6 condiționalități pe domenii precum climatul de afaceri, buna guvernare, lupta împotriva corupției și gestionarea finanțelor publice.

Ca urmare a realizării condiționalităților incluse în memorandum, Republica Moldova va debursa resurse financiare în două tranșe. Durata acordării împrumutului este de maxim 12 luni, urmând a fi debursată în perioada 2020 – 2021. Debursarea primei tranșe este necondiționată, în timp ce tranșa a doua va depinde de progresele înregistrate în implementarea prevederilor memorandumului. Împrumutul va fi acordat pentru maxim 15 ani, iar rata dobânzii va depinde de costul la care se va împrumuta Comisia Europeană pe piața financiară internațională.

Ministerul Finanțelor și Banca Națională a Moldovei vor prezenta Comisiei Europene progresele înregistrate în implementarea prevederilor Memorandumului de Înțelegere și ale condiționalităților convenite între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Memorandumul de Înțelegere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova în valoare de până la 100 milioane de Euro a fost semnat la Chișinău, pe data de 21 iulie 2020 și la Bruxelles, pe data de 23 iulie 2020.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...