A fost lansat concursul pentru selectarea candidaturilor la funcția de membru al CPT

Chișinău, 4 noiembrie 2021 – Comisia specială pentru selectarea candidaturilor la funcția de membru al Comitetului European pentru Prevenirea Torturii și a Pedepselor sau tratamentelor Inumane sau Degradante (CPT) a lansat concursul pentru selectarea candidaturilor la funcția de membru al CPT.

Potrivit Convenției europene pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante, membrii CPT sunt aleși dintre personalitățile notorii, recunoscute pentru competența lor în domeniul drepturilor omului sau care au o experiență profesională în domeniile pe care le tratează Convenția. Totodată, aceștia trebuie să cunoască aprofundat una dintre limbile oficiale ale Consiliului Europei (engleză sau franceză).

Persoanele care sunt interesate de acest concurs, pot depune personal, prin poștă sau prin e-mail dosarul până la data de 23 noiembrie. Ulterior, Comisia specială va întocmi o listă a candidaților care vor fi invitați la interviu. În urma examinării dosarelor și a susținerii interviului, va fi întocmită o listă cu trei propuneri de candidaturi, care va fi transmisă Biroului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Republica Moldova are un reprezentat la CPT, care este ales de către Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei, cu majoritate absolută de voturi, de pe o listă de candidați întocmită de către Biroul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

În 1997, Republica Moldova a ratificat Convenția europeană pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante. În temeiul Convenției, a fost creat Comitetul european pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante (în continuare CPT). Rolul CPT este de a efectua vizite la locurile de detenție pentru a examina tratamentul aplicat persoanelor private de libertate și, dacă este cazul, de a adresa statelor recomandări, cu scopul de a întări protecția acestor persoane împotriva torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante.Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...