Ziua Europei ar urma să fie sărbătorită în Republica Moldova pe 8 mai

Chișinău, 14 decembrie 2020 – Ziua Europei ar urma să fie marcată în Republica Moldova pe 8 mai și să fie zi lucrătoare. Comisia juridică, numiri și imunități va propune plenului Parlamentului aprobarea unor proiecte de modificare a Hotărârii Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și la zilele de odihnă în Republica Moldova, precum și a Codului muncii.

În prezent, Ziua Europei este sărbătorită în Republica Moldova pe data de 9 mai și este zi de sărbătoare nelucrătoare. În aceeași zi este marcată Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru Independenţa Patriei.

”În anul 2017, majoritatea parlamentară de atunci, în pofida faptului că populația țării sărbătorește masiv Marea Victorie, a decis să diminueze semnificația acesteia, prin instituirea unei sărbători paralele pentru aceeași dată. Declararea zilei de 9 mai în calitate de Ziua Europei concomitent cu Ziua Victoriei a fost produsă fără consultări publice, mai mult ca atât, contrar opiniei majorității. Impactul social produs după implementarea modificărilor s-a materializat în polemici aprinse în rândul populației, cu referire la dezbaterea valorilor propagate de fiecare sărbătoare. Ținând cont de faptul că ziua de comemorare a Marei Victorii este sărbătorită pe data de 9 mai a devenit o tradiție istorică de peste șapte decenii, în scopul evitării confuziilor de către cetățeni, se prezintă mai oportun efectuarea delimitării prin strămutarea sărbătorii «Ziua Europei» pentru o altă dată”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Inițiativele legislative aparțin unui grup de deputați PSRM.

Proiectele urmează să fie discutate în ședința plenară a Parlamentului.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...