Votul în diasporă, timp de două zile – PROiect

Votarea la secțiile constituite peste hotarele Republicii Moldova s-ar putea efectua în zilele de sâmbătă și duminică, dacă deputații vor susține proiectul de modificare a Codului electoral, elaborat de PRO MOLDOVA.

„Despre aglomerația în secțiile de vot peste hotare se vorbește din 2016, despre pericolele infectării și riscul ca cetățenii noștri să nu poată vota din cauza restricțiilor de circulație vorbesc toți politicienii de jumătate de an. Toți vorbesc, noi facem.  Sper că acest proiect să fie pus pe agenda Legislativului cât de curând, deoarece este expresia voinței declarate a majorității formațiunilor parlamentare”, a declarat Andrian Candu, președintele PRO MOLDOVA.

Totodată, Andrian Candu a cerut organizarea, în cel mai scurt timp, a unor audieri în plenul Parlamentului a Comisiei Electorale Centrale și a responsabililor din cadrul Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică despre măsurile care se întreprind pentru asigurarea securității alegătorilor în ziua scrutinului prezidențial, în contextul pandemiei.

„A ajuns subiect de bancuri deconectarea Parlamentului din procesul de luare a deciziilor. Cred că guvernarea de moment înțelege că această situație alimentează suspiciunile de concentrare a întregii puteri într-o singură mână, fapt ce ar putea compromite puternic legitimitatea guvernării și ar avea impact asupra alegerilor. Din acest motiv, luând în calcul instinctul de autoconservare mai curând, decât rațiunea, fac apel la deocamdată majoritatea parlamentară să convoace ședința Parlamentului și să discutăm despre aceste subiecte vitale pentru locuitorii țării”, a precizat Andrian Candu.

Menționăm că modificări în legislația electorală pentru extinderea perioadei de vot, în contextul pandemiei, au fost efectuate recent în România, Cehia, Estonia, Canada. Totodată, Avizul Comun al Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR este favorabil propunerii de vot pentru 2 zile, iar CEC ar urma să instituie reguli clare care să  asigure securitatea și integritatea procesului de votare din străinătate.

 

Grupul parlamentar PRO MOLDOVA

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...