Votat: Condițiile de autorizare și utilizare a produselor fitosanitare în Republica Moldova vor fi similare celor din UE  

Chișinău, 21 decembrie 2023 – Deputații au adoptat,în lectura a doua, proiectul de lege privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare.

Proiectul are drept scop asigurarea unui nivel sporit de protecție a sănătății oamenilor, animalelor, mediului înconjurător, precum și perfecționarea funcționării pieței interne prin armonizarea normelor de introducere pe piață a produselor fitosanitare și protejarea competitivității sectorului agricol. Documentul a fost elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și prevede armonizarea cadrului normativ național cu prevederile legislației Uniunii Europene în domeniul fitosanitar.

Noua lege stabilește bazele juridice și politica de stat în sfera activității cu produse fitosanitare, fiind reglementate condițiile de autorizare, fabricare, transportare, depozitare, comercializare și utilizare inofensivă a acestora pentru om, animale și mediu. De asemenea, sunt reglementate raporturile aferente supravegherii și controlului de stat privind respectarea legislației. Documentul mai conține prevederi referitoare la drepturile și obligațiile întreprinderilor, instituțiilor, organizațiilor și cetățenilor, precum și împuternicirile autorităților competente în domeniu.

Potrivit autorilor proiectului, aplicarea prevederilor legii va conduce la simplificarea prin recunoaștere a Listei substanțelor active aprobate la nivelul Uniunii Europene, precum și la clarificarea și consolidarea criteriilor pentru autorizarea produselor de protecție a plantelor, care va avea ca finalitate creșterea nivelului de protecție a sănătății oamenilor, animalelor și mediului. Autorizarea prin recunoaștere va spori portofoliul de produse fitosanitare, iar zonarea conform rigorilor UE va facilita intrarea pe piață a produselor care au fost autorizate în țări cu condiții agroclimaterice similare celor din țara noastră.

Proiectul de lege privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare a fost susținut cu votul a 61 de deputați. Noua lege va intra în vigoare la data de 1 august 2024.

21.12.2023 Ședința plenară a Parlamentului Republicii Moldova

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...