Vot de neîncredere pentru conducerea ANRE

Chișinău, 12 martie 2021 – Parlamentul a calificat activitatea conducerii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și a Consiliului Concurenței drept ineficientă.

Deputații au acordat vot de neîncredere conducerii ANRE și au cerut demisia Consiliului de Administrație al acesteia.

Hotărârea a fost adoptată cu majoritatea voturilor parlamentarilor, prezenți în sală, în urma  audierilor cu privire la creșterea prețurilor la carburanți.

În hotărâre se menționează că în perioada de criză pandemică și criză economică, regulatorul național nu a întreprins nicio măsură în vederea prevenirii scumpirii prețurilor la carburanți, precum și nu a avut un rol proactiv în vederea prevenirii creșterii bruște a prețurilor acestora, există suspiciuni rezonabile privind încurajarea și susținerea indirectă a înțelegerilor de cartel de pe piață.   

Având în vedere faptul că Consiliul Concurenței s-a autosesizat despre situația de pe piața carburanților și a lansat investigarea înțelegerilor de cartel, în termen de maximum 30 de zile va prezenta Comisiei economie, buget și finanțe raportul de investigație și propunerile de redresare a situației, se mai spune în hotărârea Parlamentului.

De menționat că în luna decembrie a anului trecut atât benzina, cât și motorina s-au scumpit cu cca 50 de bani. Anul 2020 s-a încheiat cu o scumpire de 1-2%.

Scumpirile curente sunt cauzate și de majorarea accizelor la importul carburanților cu 9% de la 1 ianuarie 2021.

Astăzi, benzina s-a scumpit cu 90 de bani, iar motorina – cu 60 de bani.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More