Vladimir Bolea, la conferința internațională în domeniul sănătății: accesul universal și echitatea stau la baza politicii naționale în sănătate a Moldovei

Sankt-Petersburg, 25 noiembrie 2021 – Republica Moldova își consolidează sistemul de sănătate, punând la baza politicii și strategiei naționale de dezvoltare a sectorului sănătății principiile accesului universal și echității. Declarația a fost făcută de șeful delegației Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Interparlamentară a CSI (AIP CSI), Vladimir Bolea, la deschiderea conferinței internaționale ”Acoperire universală cu servicii de sănătate și obiectivele dezvoltării durabile”.

Conferința s-a desfășurat pe parcursul zilei de astăzi, întrunind delegații din statele membre ale AIP CSI, precum și înalți reprezentanți ai forurilor internaționale, printre care Hans Kluge, Director regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, Oxana Domenti, Reprezentanta Organizației Mondiale a Sănătății în Uniunea Europeană.

Vladimir Bolea a subliniat faptul că rolul cheie în realizarea acoperirii universale cu servicii de sănătate esențiale revine asistenței medicale primare. În acest sens a fost salutată declararea de către OMS a anului 2021 drept Anul internațional al asistenței medicale și sociale.

”Este o recunoaștere a eforturilor incredibile pe care asistenții medicali și asistenții sociali le fac pentru a combate pandemia și pentru a asigura accesul la serviciile de sănătate esențiale”, a punctat Vladimir Bolea.

Deputatul a mai relevat că, în viziunea autorităților Republicii Moldova,  există trei elemente cheie pentru avansarea cu succes a agendei Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă: consolidarea asistenței medicale primare; reforma sectorului spitalicesc și restructurarea serviciilor de sănătate publică.

”Toate acestea nu ar fi fost posibile fără sprijinul valoros oferit de OMS prin dezvoltarea politicilor și planificarea strategică a acțiunilor. Sperăm să dezvoltăm și să consolidăm domeniile acestei cooperări”, a conchis Vladimir Bolea.

Conferința Internațională ”Acoperire universală cu servicii de sănătate și obiectivele dezvoltării durabile” a avut loc la Palatul Tauride din Sankt-Petersburg, în marja sesiunii de toamnă a AIP CSI.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova  

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More