Vicespeakerul Vlad Batrîncea: Există deschidere, interacțiune și determinare pentru consolidarea dialogului dintre Chișinău și Comrat

Chișinău, 10 martie 2021 – Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vlad Batrîncea, copreședintele Grupului de lucru parlamentar privind Găgăuzia, a avut, astăzi, o întrevedere cu Natalia Mirimanova, consilier politic în cadrul Oficiului Înaltului Comisar al OSCE pentru Minoritățile Naționale (HCNM).

Întrevederea a avut loc în contextul pregătirii către Conferința internațională pentru construcția și dezvoltarea autonomiilor. Aceasta este organizată sub auspiciile Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale și urmează să se desfășoare în cea de-a doua jumătate a anului 2021, în Găgăuzia.

Interlocutorii au pus în discuție mai multe aspecte privind raporturile dintre autoritățile centrale ale Republicii Moldova și ale Unității Teritoriale Autonome (UTA) Găgăuzia.

Vlad Batrîncea și-a prezentat viziunea asupra desfășurării colaborării dintre Chișinău și Comrat în domeniile, precum instituțional, economie, educație, sănătate, justiție.

Vicepreședintele Legislativului a subliniat existența unui dialog foarte bun, facilitat de activitatea Grupului de lucru de cooperare între Parlamentul Republicii Moldova şi Adunarea Populară a Găgăuziei.

Vlad Batrîncea a reiterat importanța suportului partenerilor Republicii Moldova în consolidarea relațiilor dintre Chișinău și Comrat, inclusiv în ceea ce privește delimitarea împuternicirilor.

Vicespeakerul a accentuat că acest proces nu trebuie să fie politizat, ci să se desfășoare exclusiv pe dimensiunea juridică și pe terenul profesionist.

”Există deschidere, interacțiune și determinare pentru a găsi soluții, cu eforturi conjugate, și pentru a consolida în continuare dialogul dintre Chișinău și Comrat în procesul de comunicare și delimitare a responsabilităților între autortaile centrale și  cele din Găgăuzia”, a declarat Vlad Batrîncea. 

Vicepreședintele Parlamentului este convins că exemplul reușit de dezvoltare a autonomiei găgăuze în cadrul Republicii Moldova unite și integre va constitui o punte spre soluționarea problemei transnistrene.

Natalia Mirimanova a mulțumit Vicespeakerului pentru prioritizarea momentelor în care Moldova are nevoie de susținere suplimentară și a exprimat disponibilitatea de a oferi suport în aceste aspecte. 

Consilierul politic în cadrul Oficiului Înaltului Comisar al OSCE și-a exprimat convingerea că organizarea, la Comrat, a Conferinței internaționale pentru construcția și dezvoltarea autonomiilor va deveni un angajament în plus pentru un dialog durabil și va deschide multe uși noi de cooperare. 

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More