Veteranii războiului de pe Nistru vor primi alocații pentru merite deosebite față de stat

Chișinău, 29 februarie 2024  Parlamentul a votat, în prima lectură, inițiativa unui grup de deputați din Fracțiunea parlamentară „Partidul Acțiune și Solidaritate” de a institui două categorii de alocații pentru merite deosebite față de stat pentru veteranii războiului de pe Nistru, aferente celor existente.

Inițiativa respectivă a fost elaborată în scopul susținerii financiare a veteranilor participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii, pentru vitejia și spiritul de sacrificiu manifestate la apărarea drepturilor și libertăților constituționale și a intereselor legitime ale cetățenilor.

Astfel, persoanele decorate cu ordinul „Credință Patriei” de clasele I, II și III pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova vor primi o alocație nominală majorată în cuantum de 300 de lei, iar persoanele care s-au învrednicit de titluri onorifice și cei decorați cu cruci sau medalii în timpul apărării integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, precum și celor decorați pentru vitejie – 150 de lei.

Actualmente, alocația nominală pentru persoanele decorate cu cruci, medalii și ordine constituie 100 de lei, iar pentru cele decorate cu cruci sau medalii – 50 de lei. Conform datelor statistice, numărul  beneficiarilor în anul curent este de 460 de persoane decorate cu ordinul „Credință Patriei” clasa I, II, III și 1126 de persoane decorate cu titluri onorifice, cruci sau medalii în timpul apărării integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, precum și celor decorați pentru vitejie.

Estimativ, sunt necesare mijloace financiare suplimentare de peste 2 milioane de lei pentru plata, până la finele anului 2024, a alocațiilor pentru veteranii războiului de pe Nistru.  

Documentul urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

29.02.2024 Ședința plenară a Parlamentului Republicii Moldova

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...