Veteranii acțiunilor militare din 1992 își vor putea reconfirma mai ușor statutul de veteran de război și obține legitimații de tip nou

Chișinău, 10 noiembrie 2021 – Modalitatea de reconfirmare a statutului de veteran de război, în cazul lipsei actelor confirmative, va fi reglementată în legislație. PROIECTUL care prevede modificarea Legii cu privire la veterani a fost  examinat în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei protecție socială, sănătate și familie.

Astfel, persoanele care au participat la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova și dețin statutul de veteran de război își vor putea reconfirma statutul, în cazul lipsei actelor confirmative din cauza distrugerii arhivelor, și vor putea obține legitimații de tip nou.

Totodată, persoanele care solicită statutul de veteran de război, dar nu dețin actele justificative sau aceste acte nu pot fi eliberate de autorități ca urmare a pierderii sau distrugerii arhivelor, își vor putea confirma calitatea de veteran de război prin aplicarea probei cu martori. Condițiile de aplicare a acestei probe vor fi stabilite de către Guvern.

Potrivit autorilor, un grup de deputați din Fracțiunea parlametară PAS, modificările propuse vor permite Comisiei interdepartamentale pentru asigurarea schimbării și eliberării legitimației de veteran de război să examineze mai eficient solicitările veteranilor.

Proiectul urmează a fi examinat în plenul Parlamentului.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...