Va fi instituită indemnizația urmașilor personalului medical decedat ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu Covid-19

Chișinău, 07 iulie 2020 – Parlamentul va institui indemnizația, acordată din bugetul de stat, pentru urmașii personalului medical decedat ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu Covid-19. Comisia de control al finanțelor publice, în ședința de astăzi, a avizat pozitiv un proiect de lege elaborat de Guvern în acest scop.

De dreptul la indemnizație vor beneficia soțul supraviețuitor pentru o perioadă de 5 ani de la data decesului întreținătorului, copiii până la vârsta de 18 ani sau, dacă își continuă studiile în instituții de învățământ de zi (secundar, mediu de specialitate și superior) – până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 23 de ani. În cazul în care nu există urmași din categoria celor menționați mai sus, indemnizația se acordă unuia dintre părinți.

Cuantumul indemnizației se stabilește în funcție de categoria de urmași. Astfel,  pentru soțul supraviețuitor – în mărime de 50% din baza de calcul; pentru copii – în mărime de 75% pentru fiecare urmaș; pentru părinți – în mărime de 50% din baza de calcul.

Totodată, proiectul prevede că cuantumul indemnizației calculate nu poate fi mai mic de 50% din mărimea salariului mediu lunar din economia națională la data calculării indemnizației.

Conform documentului, indemnizația se stabilește din data decesului, dacă cererea și actele necesare au fost depuse în termen de 90 de zile din ziua respectivă.

Proiectul urmează a fi dezbătut în plenul Parlamentului și, în cazul adoptării, va intra în vigoare la data publicării în ”Monitorul Oficial al Republicii Moldova”.

Ședința Comisiei de control al finanțelor publice – 7 iulie 2020. Ordinea de zi – https://bit.ly/2Z4WQRr .

Ședința Comisiei de control al finanțelor publice – 7 iulie 2020. Ordinea de zi – https://bit.ly/2Z4WQRr .

Опубликовано Parlamentul Republicii Moldova Понедельник, 6 июля 2020 г.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...