Urmează a fi constituită Comisia de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile

Chișinău, 25 noiembrie 2020 Urmează a fi constituită Comisia de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile. Comisia juridică, numiri și imunități a decis, în ședința de astăzi, să propună plenului Parlamentului aprobarea unui proiect de hotărâre de creare a comisiei.

Potrivit proiectului, comisia de anchetă va antrena în activitatea sa toate autoritățile statului responsabile de domeniu, va audia părțile și persoanele implicate și va prezenta Parlamentului, în termen de 90 de zile, raportul cu privire la rezultatele și concluziile anchetei.

”În adresa organelor de lucru ale Parlamentului Republicii Moldova, au parvenit în repetate rânduri sesizări în care se invocă faptul că, prin activități presupus ilegale, de către anumiți agenți economici se exploatează resurse minerale utile, se folosesc irațional resurse naturale, precum și se efectuează extragerea calcarului pe terenuri agricole fără schimbarea destinației acestora și fără compensarea pierderilor pentru scoaterea acestora din circuitul agricol, cu încălcarea limitelor perimetrului minier, în lipsa proiectelor tehnice, schemelor tehnologice, planurilor de dezvoltare a lucrărilor miniere și proiectelor de recultivare a terenurilor”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Comisia de anchetă va fi compusă din deputați ai tuturor fractiunilor parlamentare, care vor evalua cadrul legal existent, ce reglementează domeniul și carențele generate de acesta.

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați membri ai Comisiei mediu și dezvoltare regională.

Proiectul de hotărâre urmează a fi dezbătut în ședința plenară a Parlamentului.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...