Un proiect de lege pentru consolidarea domeniului protejării monumentelor istorice a fost examinat de comisia de specialitate

Chișinău, 22 decembrie 2021 – Membrii Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media au aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, raportul pentru un proiect, care prevede modificarea legii privind ocrotirea monumentelor.

Autorii documentului au propus modificări la Lege, care au scopul de a înlătura ambiguitățile și neconcordanțele normative și de a consolida domeniul protejării monumentelor istorice.

Astfel, în proiectul de lege sunt descrise expres care sunt instituțiile responsabile de protejarea monumentelor istorice și care sunt atribuțiile administrațiilor publice locale de nivelul I și II în acest domeniu.

Totodată, în inițiativa legislativă sunt introduse prevederi clare referitor la terenul monumentelor, zona lor de protecție și principiile de intervenție asupra lor. În acest sens, va fi interzisă orice acțiune atât asupra monumentului, cât și în zona lui de protecție, care diferă în funcție de amplasarea lui. De exemplu, în localitățile urbane, suprafața zonei de protecție constituie 100 de metri, în cele rurale – 200 de metri, iar în extravilanul localităților – 500 de metri.

Proiectul de lege urmează să fie propus spre examinare în prima lectură în plenul Parlamentului.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...