Un Memorandum de colaborare între asociațiile profesionale medicale din Moldova a fost semnat la Parlament

Chișinău, 3 mai 2024 – Aspecte privind cooperarea între instituțiile medicale naționale și internaționale în vederea stabilirii protocolului managementului durerii au fost abordate în cadrul Conferinței internaționale cu genericul „Platforma Națională de Politici în Managementul Durerii”, găzduită de Parlament. 

Conferința a fost organizată de Societatea pentru Studiul și Combaterea Durerii din Republica Moldova cu suportul Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate, sub patronajul Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie. Evenimentul a reunit deputați, reprezentanți ai unor instituții guvernamentale, ai instituțiilor medicale internaționale și naționale, parteneri de dezvoltare, experți în sănătate, medici.

Platforma Națională de Politică pentru Managementul Durerii oferă un cadru unificat pentru ca factorii de decizie, furnizorii de servicii medicale, cercetătorii și pacienții să colaboreze eficient pentru atingerea obiectivelor comune în vederea ameliorării durerii. Această abordare de colaborare este indispensabilă în conceperea soluțiilor holistice care vizează diverse dimensiuni ale durerii, de la tratamente medicale până la suport psihosocial.

La deschiderea evenimentului, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Adrian Belîi, s-a referit la importanța preluării practicilor internaționale de a crea o platformă națională de management al durerii. „Întotdeauna este nevoie de cooperare, iar această cooperare trebuie să aibă un început frumos, deoarece nu există medic care nu se confrunte cu problema durerii. Abordarea durerii este întotdeauna interdisciplinară și multidisciplinară, iar prin acest eveniment ne propunem să ridicăm la justa valoarea importanța problemei durerii, care este o problemă legată de sănătatea publică, de politicile publice, de politicile internaționale, de drepturile omului și de știința fundamentală”, a afirmat Adrian Belîi.

03.05.2024 Conferința internațională cu genericul „National policy platform on pain management”, organizată de Comisia protecție socială, sănătate și familie

Iana Burmistr, președinta Societății pentru Studiu și Combaterea Durerii, a vorbit despre acțiunile întreprinse în Republica Moldova – accesul la servicii medicale și medicamente – în vederea combaterii durerii.

Experții internaționali, Lars Arendt-Nielsen, cercetător, șef al Departamentului Știință și Tehnologie a Sănătății din cadrul Spitalului Universității din Aalbord, Danemarca și profesorul Andreas Kopf, șef al Centrului pentru Îngrijiri Paliative și Durere din Berlin, Germania, au prezentat studii și cercetări în domeniul managementului durerii, venind cu recomandări referitoare la educația și combaterea durerii.

La finalul Conferinței, asociațiile profesionale medicale din Moldova au semnat un Memorandum de colaborare care presupune elaborarea, până în toamna anului 2025, a unui Protocol Clinic Național, care să cuprindă abordările contemporane în domeniul managementului durerii, inclusiv, metode de evaluare și tratament, bazate pe dovezi științifice solide. Semnatarii documentului intenționează să contribuie la îmbunătățirea calității vieții pacienților și la formarea unei societăți în care durerea să nu mai fie o povară.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...