Statul va compensa parțial cheltuielile cetățenilor pentru consumul gazului natural și energiei termice

Chișinău, 18 noiembrie 2021 – Deputații au aprobat, în prima lectură, proiectul de lege privind compensarea cheltuielilor pentru consumul gazelor naturale/energiei termice în perioada rece a anului.

DOCUMENTUL prevede dreptul consumatorilor casnici de a beneficia de compensarea diferenței cheltuielilor pentru consumul de gaz natural și energie termică, ca rezultat al majorării tarifelor pentru aceste utilități.

Se propune compensarea, în proporție de 67%, pentru primii 50m3 de gaz natural consumați, iar pentru următorii 100 m3 compensarea va constitui 50% din cuantumul diferenței dintre prețul din luna de facturare și prețul din luna octombrie 2021.

Compensația maximă, oferită pentru  consumul de gaz natural, va constitui 540 lei.

Adițional, pentru energia termică se propune compensarea diferenței, în mărime de 67 la sută, pentru prima gigacalorie consumată. Compensația maximă pentru prima gigacalorie va constitui 450 lei.

Beneficiari ai compensației diferenței de cheltuieli pentru consumul gazului natural sunt aproximativ 746 mii de gospodării casnice. Alți 222 mii de consumatori vor beneficia de compensație pentru utilizarea energiei termice.

Mijloacele financiare necesare pentru compensarea diferenței de preț, pentru cinci luni, constituie aproximativ 771 mil. lei pentru consumul de gaz natural și circa 340 mil. lei pentru consumul de energie termică.

De menționat că tariful pentru consumul de gaz natural pentru luna octombrie 2021 constituie 4,64 lei pentru un m3, pentru luna noiembrie tariful aprobat este de 11,08 lei. Diferența în urma majorării tarifului constituie 6,44 lei.

Proiectul de lege a fost susținut cu unanimitate de voturi a celor 83 de deputați prezenți în sală și urmează a fi adoptat în lectura a doua, finală.

18.11.2021 - Ședința plenară a Parlamentului Republicii Moldova

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More