Speakerul Zinaida Greceanîi a ținut un discurs la Summitul femeilor Președinți de Parlament din statele membre ale Uniunii Interparlamentare

Chișinău, 17 august 2020 – Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, a ținut un discurs în cadrul Celui de-al 13-lea Summit al femeilor Președinți de Parlament din statele membre ale Uniunii Interparlamentare (UIP), în care și-a prezentat viziunea asupra modalităților de accelerare a abilitării economice și incluziunii financiare a femeilor.

Speakerul s-a referit la eforturile autorităților din Moldova de eliminare a discriminării femeilor la nivelul cadrului legislativ. În acest sens, Republica Moldova a aprobat Strategia pentru asigurarea egalității între femei și bărbați în Republica Moldova pentru anii 2017-2021, Strategia naţională de prevenire și combatere a violenţei faţă de femei și a violenţei în familie pentru anii 2018-2023, Strategia națională de prevenire şi combatere a traficului de fiinţe umane pentru anii 2018-2023. În colaborare cu Banca Mondială, Uniunea Europeană, Organizația ”UN Women” sunt implementate proiecte pentru femei din mediul rural, femei cu necesități speciale, femei rome etc.  Acestea sunt orientate spre fortificarea incluziunii financiare, politice, civile a femeilor. În numele tuturor beneficiarilor acestor programe, Zinaida Greceanîi a exprimat partenerilor de dezvoltare recunoștință pentru sprijinul acordat.

Totodată, speakerul a subliniat importanța continuării eforturilor comune pentru creșterea gradului de participare politică a femeilor. ”Sunt sigură că vom reuși sporirea incluziunii femeilor, așa cum prevede legea adoptată în 2016 potrivit căreia femeile trebuie să fie reprezentate în proporție de cel puțin 40 la sută în Cabinetul de miniștri și în listele candidaților ale partidelor”, a menționat Zinaida Greceanîi.

Textul discursului integral la tema incluziunii financiare a femeilor poate fi accesat aici: DISCURS

De asemenea, aici poate fi vizualizat mesajul video de salut către participanți: MESAJ DE SALUT

Summitul este organizat de UIP în colaborare cu Parlamentul Austriei și Organizația Națiunilor Unite și se desfășoară, pe 17-18 august, în regim de teleconferință.  Summitul femeilor Speakeri din țările membre ale UIP precedă Cea de-a 5-a conferință mondială a Președinților de Parlament, care va avea loc pe 19-20 august curent.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...