Modificări la Legea cetățeniei, discutate în cadrul audierilor publice organizate la Parlament

Chișinău, 27 mai 2022 – Modificările la Legea cetățeniei Republicii Moldova au fost discutate, astăzi, în cadrul audierilor publice organizate la Parlament.

Audierile s-au desfășurat la inițiativa deputatei Angela Munteanu-Pojoga, secretar al Comisiei drepturile omului și relații interetnice.

Subiectele abordate de participanții la audieri au vizat propunerile de îmbunătățire a legislației naționale în scopul reducerii cazurilor de copii fără cetățenie născuți pe teritoriul Republicii Moldova. Autoarea inițiativei legislative, deputata Angela Munteanu-Pojoga, propune de a exclude condiția potrivit căreia copilul al cărui părinți sunt cetățeni străini sau unul dintre care este apatrid sau beneficiar de protecție internațională, iar celălalt este cetățean străin, poate dobândi cetățenia Republicii Moldova doar dacă la momentul nașterii cel puțin unul dintre părinți deține dreptul de ședere în țara noastră. Angela Munteanu-Pojoga a menționat că modificarea propusă vine să ajusteze legislația națională la prevederile Convenției ONU privind reducerea cazurilor de apatridie și a Convenției cu privire la drepturile copilului.

”Excluderea acestei restricții va garanta dreptul oricărui copil născut pe teritoriul Republicii Moldova la cetățenia statului nostru și va reduce cazurile de apatridie,” a declarat secretarul Comisiei.

La final, Angela Munteanu-Pojoga a subliniat că, în scurt timp, o inițiativă legislativă care prevede modificarea Legii cetățeniei Republicii Moldova va fi înregistrată în Parlament.

La eveniment au participat secretarul Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Maria Pancu, membra Comisiei drepturile omului și relații interetnice, Evghenia Cojocari, Avocatul poporului pentru drepturile copilului, reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Justiției, Centrului de Drept al Avocaților, experți.

27.05.2022 - audieri publice privind situația copiilor apatrizi

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...