Sergiu Lazarencu, membrul Comisiei economie, buget și finanțe, a reprezentat Moldova la sesiunea plenară a Comunității Energetice

Chișinău, 23 noiembrie 2021 – Deputatul Sergiu Lazarencu, membrul Comisiei economie, buget și finanțe, a reprezentat Republica Moldova la sesiunea plenară a Comunității Energetice, care se desfășoară la Belgrad, Serbia, țara care prezidează Comunitatea Energetică. 

Discuțiile în cadrul sesiunii sunt dedicate stadiului actual al reformelor în cadrul Tratatului Comunității Energetice și planului de activitate pentru anii următori.

Un alt subiect important  este cel cu privire la decarbonizare și obiectivele care stau în fața statelor membre pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon.

Totodată, este abordat subiectul îmbunătățirii situației de mediu în legătură cu aprovizionarea cu energie în regiune și promovarea utilizării energiei regenerabile și a eficienței energetice.

Tratatul de înființare a Comunității Energetice, semnat în octombrie 2005 la Atena, Grecia, a intrat în vigoare în iulie 2006. Obiectivul cheie al forului este extinderea regulilor și principiilor pieței interne energetice către țările din Europa de Sud-Est și regiunea Mării Negre, dar și dincolo de acestea, în baza unui cadru legal obligatoriu.

Comunitatea Energetică are zece membri: Uniunea Europeană și nouă părți contractante – Albania, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Kosovo, Macedonia de Nord, Moldova, Muntenegru, Serbia și Ucraina. Armenia, Norvegia și Turcia participă în calitate de observatori.

23.11.2021 – Participarea deputatului Sergiu Lazarencu, membrul Comisiei economie, buget și finanțe, la sesiunea plenară a Comunității Energetice

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...