Restituirea impozitelor și taxelor agenților economici din unitatea autonomă se va realiza de la bugetul unității teritoriale autonome. Proiectul a fost votat în prima lectură

Chișinău, 31 iulie 2023 – Restituirea impozitelor și taxelor agenților economici din unitatea autonomă se va realiza de la bugetul unității teritoriale autonome, în limita veniturilor disponibile. Parlamentul a votat în prima lectură un PROIECT de modificare a Codului fiscal pentru a reglementa mecanismul de restituire a impozitelor și taxelor în beneficiul agenților economici din unitatea autonomă.

Potrivit mecanismului propus, sumele neacoperite pentru restituire vor fi compensate prin transferuri cu destinație specială de la bugetul de stat, în modul stabilit de legislație.

Potrivit notei informative la proiectul de lege, o analiză a situației a constatat că sumele TVA restituite din bugetul de stat sunt în continuă creștere și doar în ultimii 5 ani, bugetul de stat a rambursat peste 640 milioane de lei în calitate de sumă TVA către UTAG. Respectiv, inițiativa legislativă înaintată va asigura respectarea principiului echității fiscale între localitățile țării.

Modificarea legislativă urmează să intre în vigoare la data publicării legii în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. 

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați PAS Proiectul a fost susținut în prima lectură de 55 de deputați și urmează a fi aprobat și în lectura a doua.  

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...