Republica Moldova va adera la Comitetul de coordonare în cadrul procesului reuniunilor miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est

Chișinău, 28 decembrie 2023 – Republica Moldova va adera la Comitetul de coordonare în cadrul procesului reuniunilor miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est. Proiectul de lege privind ratificarea unui ACORD care prevede acest lucru a fost votat, în a doua, de 60 de deputați.

Procesul de reuniuni ai miniștrilor apărării din sud-estul Europei (MAESE) a fost inițiat în anul 1996 cu scopul de a consolida integritatea și cooperarea politico-militară în regiune și de a spori stabilitatea și securitatea. Din anul 2003, Republica Moldova are statut de observator în cadrul acestei platforme.

Potrivit notei informative a proiectului de lege, aderarea la Acordul privind Comitetul de coordonare în cadrul procesului reuniunilor miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est este oportună în contextul primirii de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană.

Acordul privind Comitetul de coordonare în cadrul procesului reuniunilor miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est a fost semnat la Sofia la 21 octombrie 2009. În prezent, 15 țări sunt membre cu drepturi depline ale MAESE. Printre acestea figurează România, Statele Unite ale Americii, Ucraina, Turcia, Croația etc.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...