Reforma justiției: Patru legi vor fi aduse în concordanță cu recomandările formulate de Comisia de la Veneția

Chișinău, 8 noiembrie 2023 – Patru legi adoptate în contextul implementării reformei justiției vor fi aduse în concordanță cu recomandările formulate de Comisia de la Veneția. Un proiect de lege în acest sens a fost examinat la ședința Comisiei justiție, numiri și imunități și va fi propus spre aprobare în prima lectură în plenul Parlamentului.

Astfel, în baza recomandărilor Comisiei de la Veneția, se propune modificarea Legii privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. Modificările au scopul de a evita organizarea repetată a concursurilor pentru funcțiile de conducere din sistemul procuraturii și cel judecătoresc, în cazul în care candidatul câștigător nu va promova evaluarea.

De asemenea, în baza avizului Comisiei de la Veneția, se propune modificarea Legii cu privire la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), cu scopul de a debloca activitatea CSJ în partea ce ține de emiterea avizelor consultative în procedura penală de unificare a practicii judiciare. Autorii mai propun modificarea Legii privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, precum și la Legea privind evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție.

Modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...