Reducerea amenzilor pentru încălcarea măsurilor de sănătate publică a fost aprobată de deputați în prima lectură

Chișinău, 20 iulie 2020 – Parlamentul a aprobat proiectul de lege privind modificarea Codului contravențional, în prima lectură.

Scopul modificărilor constă în micșorarea cuantumului amenzilor aplicate pentru comiterea contravențiilor stipulate în Codul contravențional pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie a prevenirii și/sau combaterii bolilor epidemice dacă acestea au pus în pericol sănătatea publică.

Astfel proiectul de lege propune  micșorarea cuantumului amenzii de la 450-500  unități convenționale, cât constituie în prezent, la 50-150 pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice  de la 1000-1500 – la 300-700.

Totodată se propune ca pentru prezentarea intenționată a unor date false ori incomplete sau refuzul de a prezenta datele necesare pentru completarea fișei epidemiologice să fie modificat cuantumul de la 50 la 150 unități convenționale.  În prezent  acesta variază între 450 și 500  de unități convenționale.   

În urma acestor modificări sancțiunile vor fi proporționale cu fapta săvârșită și restabilească constituționalitatea cadrului legal. Totodată, în acest fel  se va  da posibilitate agenților constatatori să aplice amenzile în continuare pentru încălcarea acestor prevederi.

Autorul inițiativei este deputatul Sergiu Litvinenco. Către cea de-a doua lectură se va lua în considerație un alt proiect de lege care vizează același subiect și care a fost înaintat de deputatul Dinu Plîngău.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...