Raportul de activitate a Fracțiunii Platforma DA în sesiunea de toamnă 2020: ”Am fost, din nou, cei mai activi și cei mai eficienți”

Fracțiunea Platforma DA a prezentat un raport succint de activitate pentru sesiunea toamnă-iarnă 2020.

”Chiar dacă din cele 4 luni ale sesiunii, parlamentul a fost blocat în activitatea sa timp de două luni la indicația lui Dodon, deputații fracțiunii au înregistrat 19 proiecte de legi. Am fost, din nou, cei mai activi și cei mai eficienți, dacă omitem numărul mai mare al inițiativelor legislative înaintat de socialiștii care au votat pe bandă rulantă legi populiste, electorale, chiar dacă acestea pun în pericol inclusiv securitatea statului”, se menționează în mesajul deputaților Fracțiunii Platforma DA.

În cadrul sesiunii au fost adoptate mai multe inițiative legislative ale deputaților Platformei DA și anume:

1. Legea deoffshorizării – un deziderat din programul Platformei DA. După adoptarea acestei legi, companiile controlate direct sau indirect din paradisurile fiscale nu mai pot participa la procesele de achiziții publice, privatizări, concesionări și parteneriate publice-private.

2. Hotărârea conform căreia a fost creată Comisia de anchetă privind investigarea Laundromatului. Președintă a Comisiei este deputata Platformei DA, Inga Grigoriu.

3. Modificări legislative prin care au fost  micșorate amenzile pentru nerespectarea restricțiilor pandemice, total disproporționate față de veniturile reale ale populației.

4. Modificări legislative prin care a fost introdusă pensia de urmaș rudelor medicilor decedați de COVID -19.

5. Modificări legislative care extind atribuțiile membrilor Curții de Conturi și ridică gradul de responsabilitate a demnitarilor de stat și a funcționarilor publici în contextul controalelor Curții de Conturi.

6. Modificări legislative care permit dezvoltarea medicinii paliative.

7. Prelungirea și pentru întreg anul 2021 a indemnizației unice de 16 000 de lei cadrelor medicale infectate cu noul coronavirus.

Totodată, la insistența deputaților Platformei DA, după ani de tergiversare, a fost votat proiectul de modificare a Legii privind comerțul interior, care prevede că minim 50% din produsele agroalimentare expuse în magazine trebuie să fie de origine autohtonă.

Deputații Platformei DA au reușit să promoveze mai multe modificări la proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021:

  • A fost respinsă majorarea TVA pentru producătorii agricoli;
  • Au fost alocate indemnizații unice pensionarilor cu venituri reduse;
  • Au fost păstrate facilități fiscale pentru asociațiile obștești ale persoanelor cu dizabilități;
  • Au fost aprobate investiții capitale în valoare de circa 15 mln lei pentru peste 40 de primării.

Pentru ultimele ședințe ale Parlamentului au fost incluse în ordinea de zi a legislativului următoarele inițiative ale Platformei DA (unele chiar au fost votate în prima lectură):

1. proiectul privind zonele defavorizate;

2. proiectul privind infrastructura critică, care nu poate fi tranzacționată sau concesionată fără acordul Guvernului;

3. pachetul de propuneri legislative privind introducerea cadrului legal stabil privind acordarea sporurilor personalului medical în situații pandemice;

4. proiectul modificării componenței Comisiei Naționale Excepționale de Sănătate Publică, care prevede că minim 50% din componența acesteia să fie specialiști din domeniul sănătății;

5. proiectul redistribuirii taxei pentru utilizarea mineralelor de la bugetele raionale către bugetele locale;

6. pachetul modificărilor legislative privind extinderea drepturilor autorităților publice locale în procesul consultativ cu autoritățile centrale și cu Parlamentul;

7. proiectul creării condițiilor favorabile pentru implementarea votului electronic;

8. proiectul nr. 221, votat în prima lectură, care sporește responsabilitatea demnitarilor publici pentru gestionarea proastă a bunurilor publice.

În anul 2020 a fost pusă pe roate activitatea Comisiei de control al finanțelor publice, singura comisie care i-a revenit Fracțiunii Platforma DA. Această comisia a audiat, pe parcursul anului trecut, 45 de rapoarte de audit (financiar, conformitate și performanță). Au fost audiate pentru prima dată în cadrul Parlamentului toate ministerele guvernului asupra executării bugetului pe anul 2019, cele mai noi rapoarte pe controlul asupra bugetelor, proprietăților și participării statului în diverse întreprinderi mixte, fiind constatate nereguli, carențe sistemice și abuzuri la folosirea banilor publici în marea majoritate a instituțiilor de stat.

Fracțiunea Platforma DA

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More