Raport de activitate BCS în sesiunea de
primăvară-vară a anului 2022

Chișinău, 2 august 2022 – Pe parcursul sesiunii de primăvară-vară a a.2022 deputații Fracțiunii BCS au elaborat și înregistrat în Parlament 43 de inițiative legislative (proiecte de legi, hotărîri, moțiuni) dintre ele: 17 sunt juridice, 14 economice, 10 sociale și 2 politice. Din numărul total de inițiative legislative înregistrate în anul 2022 – 8  proiecte au fost adoptate în lectură finală care poartă un caracter tehnic, 3 proiecte au fost respinse, 2 proiecte au fost retrase și 30 proiecte se află în proces de examinare.

În total pe parcursul legislaturii a XI-a, au fost înregistrate 81 de inițiative legislative dintre ele: 34 sunt juridice, 21 economice, 22 sociale și 4 politice. Din numărul total de inițiative din legislatura a XI-a, 16 proiecte sunt adoptate, 5 proiecte au fost respinse și 3 proiecte sunt retrase.

În total în proces de examinare sunt 57 de proiecte, la care nu au fost prezentate 43 rapoarte a Comisiilor de bază conduse de majoritatea parlamentară (19 – a.2021 și 24 – a.2022) și 10 avize  ale Guvernului (3 -a.20221 și 7 – a.2022), cu toate că au fost înaintate mai multe scrisori pentru prezentarea acestora în termenii stabiliți în legislație.

Lider la neprezentarea acestora este Comisia protecție socială, sănătate și familie.

Totodată, menționăm că conform prevederilor art.431 din Regulamentul Parlamentului majoritatea parlamentară nu a dat prioritate propunerilor opoziției parlamentare la întocmirea ordinii de zi a ședințelor plenare a Parlamentului, iar cele care au fost propuse de opoziția parlamentară au fost respinse.

AUDIERI

Pe parcursul sesiunii de primăvară-vară a Parlamentului din anul curent, deputații Fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au solicitat 22 de audieri a conducătorilor instituțiilor de stat, din care doar una singură a fost acceptată de majoritatea parlamentară PAS. 

MOȚIUNI

La inițiativa Fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au prezentat rapoarte de activitate Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare dl. Gerciu contra activității căreia a fost depusă moțiune simplă la 2 iunie  2022 și Ministrul Finanțelor dl. Dumitru Budeanschi (depusă la 20 iunie 2022).

La fel, în anul 2021 au fost înaintate Moțiune simplă asupra politicilor Ministerului Sănătății în domeniul sănătății, gestionarea ineficientă a crizei sanitare cauzate de pandemia de COVID-19 (Ministră dna. Ala Nimerenco la 11 noiembrie 2021) și Moțiune simplă asupra politicilor Ministerului Justiției în domeniul justiției. Subminarea principiilor statului de drept și subordonarea justiției (Ministru dl S.Litvinenco,  la 14 octombrie 2021) însă majoritatea parlamentară a respins aceste moțiuni. În total au fost depuse 4 moțiuni simple asupra politicilor promovate de miniștrii din Guvernul Gavrilița (votat la 6 august 2021), iar un ministru (dl Gherciu) pînă la finele sesiunii de primăvară-vară a Parlamentului, inclusiv și urmare a moțiunii înaintate nu s-a mai regăsit în această funcție.

SESIZĂRI LA CURTEA CONSTITUȚIONALĂ

Pe parcursul sesiunii de primăvară-vară a a.2022, deputații Fracțiunii BCS au depus 17 sesizări la Curtea Constituțională.

ADRESĂRI CĂTRE COMISIA DE LA VENEȚIA

 • Adresare către Comisia de la Veneția, privind devierile de la principiile democratice;
 • Adresare Comisia de la Veneția privind proiectul de lege cu privire la interzicerea unor simboluri;

Totodată, deputații Fracțiunii BCS au avut 33 de întrevederi bilaterale de lucru desfășurate preponderent în țară cu partenerii internaționali.

Principalele teme abordate în cadrul întrevederilor bilaterale:

 • Necesitatea promovării în Republica Moldova a unor reforme veridice, în special în domeniul justiției;
 • Abuzurile guvernării în raport cu opoziția, inclusiv participarea la întrevederi bilaterale peste hotare;
 • Lipsa dialogului politic dintre guvernare și opoziție;
 • Abuzurile guvernării în raport cu autoritățile publice locale;
 • Pledarea pentru o justiție corectă și echitabilă;
 • Reglementarea transnistreană, soluționare pașnică a problemei transnistrene;
 • Consolidarea democrației și statului de drept;
 • Situația regională și gestionarea fluxului de refugiați din Ucraina;
 • Asigurarea statutului de neutralitate a Republicii Moldova;
 • Situația privind libertatea presei, libertate de exprimare, întrunire și alte norme;
 • Ignorarea către guvernare a inițiativelor legislative promovate de fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

De asemenea, deputații Fracțiunii BCS au participat activ la ajutorarea refugiaților din Ucraina, inclusiv prin donații bănești.  De asemenea au fost efectuate donații de către deputați pentru Institutul Oncologic din municipiul Chișinău.

Fracțiunea BCS rămâne în continuare consecventă în declarații și acțiuni pledând întru realizarea programului său cu care a mers în alegeri în anul 2021.

Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...