PSRM: 100 de zile de mandat ale Guvernului Gavrilița au generat doar haos total în sectorul real al economiei, criza energetică și creșterea prețurilor

Chișinău, 16 noiembrie 2021 – Deputații socialiști au susținut astăzi un briefing în cadrul căruia au prezentat cea de-a doua parte a raportului alternativ al celor 100 de zile de mandat a Guvernului Gavrilița, analizând situația în domeniul economic.

Deputații au subliniat faptul că au trecut 100 de zile de mandat și Guvernul nu a prezentat nicio strategie sau viziune de îmbunătățire a situației economice din țară. De asemenea, nu a fost prezentat niciun Plan de acțiuni privind dezvoltarea economică, nici proiectul bugetului de stat și al politicii bugetar-fiscale.

Tatiana Cunețchi, deputat PSRM, președinte al Comisiei de control al finanțelor publice, a subliniat că guvernul a cheltuit banii publici pentru a crește finanțarea ministerelor și președinției, dar nu a ajutat cetățenii, agenții economici, care așteaptă susținerea statului.

”La bugetul de stat au fost acumulați mai mulți bani care au permis și mai multe cheltuieli publice. Din păcate, multe dintre cheltuielile suplimentare au fost făcute de guvernare în altă direcție decât cea așteaptă cetățenii. S-au dat milioane suplimentare la Președinție, pentru creșterea numărului de ministere, pentru creșterea numărului aparatului birocratic din Guvern și ministere ș.a.”

Un alt eșec al Guvernului Gavrilița este decizia de a aloca din bugetul de stat 1,7 miliarde lei companiei SA „Energocom” pentru achiziționarea gazelor naturale la prețuri exorbitante, a afirmat Cunețchi.

Petru Burduja, vicepreședinte al Comisiei economie, buget și finanțe a analizat criza energetică și a menționat că instituirea, prin abuz, a situației excepționale în legătură cu criza energetică, a avut drept scop alocarea din bugetul de stat a 1,7 miliarde de lei, fapt care constituie un mare furt din buzunarul cetățenilor.

Petru Burduja a afirmat că Moldova ar fi plătit un preț mai mic la gaz dacă negocierile cu ”Gazprom” ar fi fost inițiate în luna august, dar nu la finele lunii octombrie, iar pentru situația creată, persoanele vinovate trebuie să fie trase la răspundere.

Burduja a subliniat faptul că din cauza instabilității economice, agenții economici din Moldova preferă să țină banii în depozite bancare, și nu să investească în sectorul real al economiei. În premieră, depozitele bancare ale agenților economici depășesc creditele luate de aceștia, pentru investiții economice.

Radu Mudreac, deputat PSRM, vicepreşedinte al Comisiei agricultură și industrie alimentară a afirmat faptul că gestionarea situației în domeniul agriculturii și industriei alimentare la fel denotă incompetența actualului Guvern.

”Apare întrebarea cum în anul 2021 – un an record pentru recolta de grâu, floarea soarelui și porumb, prețurile au crescut semnificativ la produsele de prima necesitate, în special, la produsele de panificație cu 8-10 la sută, ulei – cu peste 25%, carne – 8-10%, lactate 4-6%, iar guvernarea actuală nu a întreprins nimic pentru stabilizarea prețurilor”, a menționat Mudreac.

Totodată, deputatul a vorbit și despre lipsa susținerii producătorilor agricoli autohtoni din partea conducerii statului. El a menționat că pe lângă faptul că actuala guvernare a respins mai multe proiecte, înaintate de socialiști de sprijinire a agricultorilor, nici inițiativele deja implementate de guvernul precedent, precum obligativitatea comercianților de a asigura pentru produsele autohtone cel puțin 50% din rafturile magazinelor, nu se execută.

”Acest fapt demonstrează că Guvernul PAS apără interesele importatorilor și a producătorilor străini”, a spus Radu Mudreac.

Deputatul a subliniat că activitatea actualului guvern în domeniul mediului de asemenea se caracterizează prin lipsă de inițiativă și gestionare defectuoasă.

Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...