Proiectul ”pentru digitizarea economiei”, votat în lectură finală

Chișinău, 11 noiembrie 2021 – Parlamentul a aprobat, în lectură finală, PROIECTUL de lege pentru modificarea unor acte normative, așa-numită lege ”pentru digitizarea economiei”. Scopul documentului este înlăturarea constrângerilor care limitează posibilitățile de interacțiune digitală.

Prin actul aprobat se exclud anumite proceduri care obligă antreprenorii să se prezinte fizic la Agenția Servicii Publice și, concomitent, sunt incluse prevederi care facilitează interacțiunea la distantă. Astfel, înregistrarea și modificarea documentelor va fi posibilă cu utilizarea semnăturii electronice avansate calificate.

Va fi recunoscută doar semnătura electronică avansată calificată din Uniunea Europeană, fapt care va permite investitorilor să semneze documente în Republica Moldova și să prezinte documente din statele UE. De asemenea, se permite semnarea contractului de muncă electronic nu doar în cazul muncii la distantă, dar și în celelalte cazuri.

Totodată, se introduce o gamă largă de posibilități de manifestare a consimțământului persoanelor pentru prelucrarea datelor, care la fel sunt în corespundere cu legislația UE.

În opinia autorilor – un grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare ”Partidul Acțiune și Solidaritate”, prin promovarea proiectului, se dorește valorificarea avantajelor interacțiunii la distanță și oferirea unui răspuns tehnologic prompt și adecvat în condițiile crizei pandemice.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

11.11.2021 – Ședința plenară a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...