Proiectul noului Cod vamal urmează a fi aprobat în lectura a doua

Chișinău, 8 octombrie 2020 – Proiectul noului Cod vamal urmează a fi aprobat de Parlament în lectura a doua. Comisia juridică, numiri și imunități a avizat, în ședința de astăzi, convocată on-line, proiectul elaborat de Guvern.

Noul Cod vamal va sistematiza legislația vamală și va cuprinde actualul Cod vamal, Legea cu privire la tariful vamal și Legea cu privire modul de introducere și scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice. Acesta are 11 titluri, împărțite în capitole și în secțiuni, având peste o mie de file.

”Evoluțiile economice naționale și internaționale, concurența internațională au determinat necesitatea unor noi concepte vamale care urmează a fi integrate în noul Cod vamal”, se arată în nota informativă la proiect.

Având în vedere impactul foarte mare al Codului vamal asupra agenților economici, se propune ca acesta să intre în vigoare la 1 ianuarie 2022, încât instituțiile și mediul de afaceri să obțină timp suficient de a se conforma noilor prevederi.

Proiectul noului Cod vamal al Republicii Moldova a fost elaborat, timp de trei ani, de diferite echipe ale instituțiilor guvernamentale, inclusiv Ministerul Finanțelor, Serviciul Vamal, în comun cu experții Băncii Mondiale. Acesta a fost elaborat ținându-se cont de bunele practici internaționale și este apropiat prevederilor Codului vamal al Uniunii Europene.

Primul Cod vamal al Republicii Moldova a fost adoptat în 1993, cel de-al doilea – în 2000.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More